С настъпването на 2016 година в еврозоната автоматично започна да се прилага европейският механизъм за поддържане на банки във фалит – вторият стълб на Европейския банков съюз, съобщава ДПА.

Още през 2014 година беше въведен единният банков надзор във валутния съюз, който има за цел в ранна фаза да установява кои банки имат проблеми. Според новата система, наречена Single Resolution Mechanism (Единният механизъм за преструктуриране - ЕМП), в банковата област ще има общ спасителен фонд с над 55 милиарда евро наличност през следващите 8 години. Фондът също ще може да увеличи парите на пазарите.

Проблемните банки ще могат да получават достъп до средствата, ако не могат да успеят да разрешат финансовите си проблеми по свой начин. Механизмът трябва да позволява вземане на бързи решения за разрешаване на проблемите на изпаднала в затруднения банка. Решенията ще могат да се вземат и за един уикенд, ако е необходимо. Държави извън еврозоната също могат да участват в схемата.

Тя ще защити данъкоплатците при финансови проблеми на банките.

Предприетите мерки в ЕС за изграждане на банков съюз са в отговор на финансовата криза, която настъпи в САЩ и после в Европа в края на предишното десетилетие. Обаче критиците смятат, че схемата не е достатъчна, за да защити банките при евентуална бъдеща финансова криза.

Европейската комисия иска да прибави трети стълб към банковия съюз: Европейска схема за гарантиране на депозитите, която ще има за цел да подсигури депозитите при банкови фалити. Към момента на национално ниво се гарантират депозити до 100 хиляди евро.