Републиканците Линдзи Греъм и Тед Крус защитиха лъжите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че изборите са опорочени, пише "Ню Йорк таймс".

Вчера един от синовете на държавния глава се оплака, че нито един от републиканците, които обмислят да се кандидатират за президент на САЩ през 2024 г., не застана публично на страната на държавния глава.

Речта на Тръмп: Всички лъжи и проверка на фактите

Речта на Тръмп: Всички лъжи и проверка на фактите

Отправените от него обвинения не се опират на факти

Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм защити безпочвените обвинения на Тръмп за масова измама на вота.

Пред Фокс нюз Греъм, един от най-лоялните съюзници на американския лидер в Конгреса, не представи доказателства в подкрепа твърденията на президента. Той възрази срещу броенето на гласовете в Пенсилвания, но в същото време подкрепи процеса в Аризона.

Американски телевизии спряха лъжите на Тръмп по време на реч към нацията

Американски телевизии спряха лъжите на Тръмп по време на реч към нацията

От Белия дом американският лидер обяви нелегитимно

"Доверявам се на Аризона, не се доверявам на Филаделфия", каза той.

Сенаторът от Тексас Тед Круз подкрепи републиканския си колега пред телевизията и обвини демократите, че се опитват да откраднат изборите. И той също не представи доказателства.

Двамата сенатори са сред няколко републиканци, включително и лидера на малцинството в долната камара Кевин Маккарти и конгресмена Дъг Колинс от Джорджия, които също без да представят доказателства заявиха, че има изборна измама.

"Всеки, който слуша, не може да замълчи. Не мълчете за това. Не можем да позволим това да се случва пред очите ни", каза Маккарти пред Фокс нюз.

Други републиканци разкритикуваха думите на президента Тръмп или се въздържаха от коментари.

Байдън близо до победата
на живо

Байдън близо до победата

Демократът поведе в ключовите щати Пенсилвания и Джорджия