Президентът на САЩ Доналд Тръмп отприщи порой от дезинформация по време на обръщение към нацията от Белия дом. Американският лидер се опита да подкопае легитимността на президентските избори.

Отправените от него обвинения не се опират на факти, включително, че изборните власти в Пенсилвания и Детройт са се опитали да блокират наблюдатели до избирателните секции. Президентът напусна пресконференцията без да отговори на журналистически въпроси.

Американски телевизии спряха лъжите на Тръмп по време на реч към нацията

Американски телевизии спряха лъжите на Тръмп по време на реч към нацията

От Белия дом американският лидер обяви нелегитимно

Асошиейтед прес и "Гардиън" сравняват фактите с думите на Тръмп:

Тръмп: "Чуваме истории, че ужасни истории...Ние мислим, че ще има много съдебни процеси, защото имаме толкова много доказателства".

Фактите: Президентът на САЩ не представи доказателства за систематични нарушения при гласуването или броенето. Всъщност преброяването в страната преминава гладко, дори и по време на пандемия от коронавирус.

Едно от основните оплаквания на държавния глава, че броенето продължава след изборния ден, е неоснователно. Няма президентски избори в историята на САЩ, при които преброяването да е приключило в деня на изборите, а също така няма такъв закон или очакване така да бъде. Засиленото гласуване по пощата и високата избирателна активност забавят процеса от обичайното, но не и при всички случаи.

Урок по история на президентските избори в САЩ: Американците често чакат с дни или седмици

Урок по история на президентските избори в САЩ: Американците често чакат с дни или седмици

Тръмп атакува избирателната система в сряда сутринта

Пенсилвания

Тръмп: "В Пенсилвания фанатичните демократи позволиха бюлетините в щата да бъдат получавани три дни след изборите и ние мислим много повече от това, и те броят тези без пощенски печат или някаква идентификация".

Фактите: Върховният съд на щата, не "фанатичните демократи", нареди бюлетините, пуснати преди края на изборния ден, могат да бъдат преброени до три дни след вота. Върховният съд на САЩ проучи случая и не се противопостави на тридневния график, но може да разгледа въпроса по-късно. Редица други щати също получиха възможност да получат бюлетини след гласуването.

Тръмп: "Демократите в Пенсилвания отидоха в щатския Върховен съд, за да се опитат да забранят на нашите наблюдатели...Те не искат никого там. Те не искат никой да ги наблюдава, докато броят бюлетините".

Фактите: Това е лъжа. Президентът невярно представя съдебния случай. Никой не е пречил на другата страна да наблюдава броенето и демократите не са попречили на представители на републиканците да следят процеса.

Основният проблем е на какво разстояние наблюдателите могат да стоят от служителите, които обработват бюлетините. Кампанията на Тръмп се обърна към съда с искане да позволи на наблюдателите им да са по-близо до служителите от разрешеното. Съдът удовлетвори това искане.

Мичиган

Тръмп: "Нашата кампания не получи достъп да следи броенето в Детройт".

Фактите: Това е лъжа. Пуснатите по пощата бюлетини бяха преброени в сграда в центъра на града, където имаше 134 групи за броене на гласовете. Всяка партия имаше по един наблюдател в една от тези групи. Няма информация за изгонени наблюдатели от Републиканската партия, но се съобщава, че някои са били много агресивни и са се опитвали да сплашват служители.

В един момент достъпът е бил прекратен за някои наблюдатели от двете големи партии заради ограничения, свързани с пандемията.

Джорджия

Тръмп: "Изборният апарат в Джорджия е управляван от демократи".

Фактите: Лъжа. Щатските избори са контролирани от републиканците и конкретно от държавния секретар Брад Рафенспергер.

Тръмп: "Единадесети окръжен постанови, че в Джорджия ще се приемат гласове до края на изборния ден, че те трябва да бъдат пуснати до края на изборния ден. И те не бяха. След изборния ден идват гласове".

Фактите: Въпреки че съдът постанови, че гласовете трябва да се приемат до 19,00 часа в изборния ден, за да бъдат преброени, има изключение за гласовете на американските военнослужещи в чужбина. Те могат да бъдат получени и преброени до 17,00 часа петък. Изборните власти в Джорджия обявиха, че продължават да броят, но тези гласове са получени според закона.

Законните гласове

Тръмп: "Ако броите законните гласове, аз лесно спечелих. Ако броите незаконните гласове, те могат да се опитат да откраднат изборите от вас".

Фактите: Това е неоснователно. Нито съветници от кампанията на Тръмп, нито изборните власти са установили голям брой "незаконни" гласове. Той често говори, че гласуването по пощата е незаконно. Но това се извършва в съответствие с правилата на щатите, в някои случаи приети от местните власти, за да помогне на избирателите да упражнят правото си на глас безопасно по време на епидемията.

Тръмп: "Ние печелим на всички ключови места, с много всъщност". (Оплаква се, че тайни сили са подкопали водачеството му във важни щати).

Фактите: Промените, за които той говори, се обясняват с естеството на преброяване на гласовете в отделните щати, а не с някаква внезапна вълна от злоупотреби.

Често по-големите градове по-бавно съобщават данните си и тези големи градове клонят към демократите. Освен това щатите броят бюлетините по пощата в края на процеса. Този дял е в полза на Байдън, защото Тръмп каза на поддръжниците си да избягват гласуване по пощата и да гласуват лично. Това обяснява защо Тръмп водеше в Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Джорджия, а впоследствие преднината му бе стопена.

Байдън близо до победата
на живо

Байдън близо до победата

Демократът поведе в ключовите щати Пенсилвания и Джорджия