Военноморските сили на САЩ пускат в експлоатация USS Oregon (SSN 793), най-новата бърза атакуваща подводница от клас Вирджиния, съобщава Пентагона.

USS Oregon (SSN 793) е трети кораб на ВМС на САЩ, пуснат на вода, с името Орегон, но е първият от повече от век. Първият е бригантина на въоръжение от 1841 до 1845 г. Вторият е боен кораб от клас Индиана, пуснат в експлоатация през 1896 г., участващ в Испано-американската война и в крайна сметка изведен от експлоатация за през 1919 г.

"Няма съмнение значението, което тази подводница, кръстена на великия щат Орегон, ще играе в бъдещето на сигурността на нашата нация", коментира секретарят на ВМС Карлос Дел Торо. "Този екипаж е жизненоважен за нашата подводна мисия и аз очаквам с нетърпение всичките им успехи."

Орегон е втората подводница Block IV Virginia, която влиза в експлоатация, предназначена да изпълнява основните мисии на подводните сили: борба с подводници; борба с надводни сили; доставка на сили за специални операции; ударна война; разузнаване, наблюдение и разузнаване; и минна война.

Тези способности позволяват на подводните сили да действат навсякъде и по всяко време и допринасят за регионалната стабилност и запазването на бъдещия мир.

Орегон развива скорост над 25 възела под вода, екипажът е приблизително 136 души.

Китай с нов клас атомна подводница?

Китай с нов клас атомна подводница?

Скорошни сателитни снимки засилиха подозренията за това