Секретарят на ВМС на САЩ Карлос Дел Торо каза в петък, че голямото многонационално военно учение, започнало в Австралия, изпраща послание до Китай, че съюзниците на САЩ си сътрудничат, за да защитят своята сигурност и демократични ценности, съобщава АП.

Talisman Sabre започна през 2005 г. като двугодишно съвместно учение между Съединените щати и Австралия, но тази година се разшири до 13 страни и повече от 30 000 военни.

Дел Торо и неговият австралийски колега Ричард Марлс приветстваха все по-близките двустранни военни връзки, когато стартираха учението във военноморска база в Сидни.

Дел Торо каза, че военните платформи по суша, море и въздух стават все по-сложни и съюзниците трябва да тренират заедно, за да могат да действат като единна сила.

Соломоновите острови обвиниха Австралия в недобросъседство заради Китай

Соломоновите острови обвиниха Австралия в недобросъседство заради Китай

Пекин се е съгласил да предостави бюджетна подкрепа за Хониара

"Най-важното послание, което Китай може да извлече от това учение и всичко, което нашите съюзници и партньори правят заедно, е, че ние сме изключително обвързани от основните ценности, които съществуват сред нашите много нации заедно", каза Дел Торо пред репортери.

"Готови сме действително да действаме заедно в защита на интересите на нашата национална сигурност и в защита на основните ценности, които всички споделяме", добави той.

Марлс каза, че повече от 800 военни превозни средства ще пресекат един мобилен кей, който ще бъде разположен в крайбрежния град Боуен в щата Куинсланд по време на двуседмичното учение.

"Това ще бъде най-значимото логистично учение, което ще видим между Австралия и Съединените щати в Австралия след Втората световна война", каза Марлс.

"Всичко това всъщност изгражда мускулна памет между отбранителните сили на нашите две страни, изгражда комфорт и познаване не само между Австралия и Съединените щати, но и останалите 11 страни, които ще участват", добави Марлс.

Германия за първи път изпраща войски в Австралия

Германия за първи път изпраща войски в Австралия

Засилен фокус на Берлин върху Индо-Тихоокеанския регион

Дел Торо и Марлс бяха оптимистични относно напредъка по така наречената сделка AUKUS, според която Съединените щати и Великобритания ще предоставят на Австралия флот от подводници, задвижвани от американска ядрена технология.

По-близките военни отношения ще бъдат подчертани в събота, когато USS Canberra влезе в експлоатация в Сидни. Вариантът на боен кораб Independence, построен от австралийския производител Austal, ще стане първият военен кораб на САЩ, пуснат в експлоатация в чуждестранно пристанище.

Оригиналният USS Canberra е крайцер, пуснат на вода през 1943 г., кръстен на австралийския крайцер HMAS Canberra, който е торпилиран от японците през 1942 г. със загуба на 193 живота, докато подкрепя десанта на американските морски пехотинци на Соломоновите острови. Австралийският военен кораб е кръстен на австралийската столица.

Соломоновите острови отново са проблем за сигурността на Съединените щати и техните съюзници заради неотдавнашните споразумения за сигурност, които южнотихоокеанската нация подписа с Пекин.

Филипинският министър на отбраната: Следим отблизо заплахата от нахлуване в Тайван

Филипинският министър на отбраната: Следим отблизо заплахата от нахлуване в Тайван

Важен приоритет за държавата е безопасността на над 100 000 техни граждани там

Китайски шпионски кораби следят ученията на Talisman Sabre от 2017 г.

Генерал-лейтенант от австралийската армия Грег Билтън каза, че е установен контакт с китайски шпионски кораб в Коралово море край североизточното крайбрежие на Австралия в четвъртък и се очаква да се премести в зоната на учението.

"Те са правили това в продължение на няколко години. Ние сме добре подготвени за това", каза Билтън.

Фиджи, Франция, Индонезия, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Тонга, Великобритания, Канада и Германия участват в тазгодишното учение, което приключва на 4 август. Филипините, Сингапур и Тайланд присъстват на учението като наблюдатели.

Си Дзинпин: Китай и САЩ отново са на кръстопът

Си Дзинпин: Китай и САЩ отново са на кръстопът

Китайският лидер се срещна със "стария си приятел" Хенри Кисинджър