Китайският президент Си Дзинпин заяви на Хенри Кисинджър, че "старите приятели" като него никога няма да бъдат забравени, съобщава "Ройтерс".

Това се случи по време на днешната им среща в столицата на Китай на фона на усилията на Пекин и Вашингтон да поправят влошените си отношения.

"Китай и САЩ отново са на кръстопът накъде да тръгнат оттук нататък и двете страни отново трябва да направят избор", подчерта Си пред 100-годишния бивш американски дипломат.

Кисинджър изигра ключова дипломатическа роля за нормализиране на отношенията между Вашингтон и Пекин през 70-те години, когато беше държавен секретар и съветник по националната сигурност в администрациите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

"Китайският народ никога не забравя своите стари приятели и китайско-американските отношения винаги ще бъдат свързани с името на Хенри Кисинджър", увери го Си в правителствената резиденция "Дяоюйтай" в Пекин, където често се приемат чуждестранни високопоставени лица.

Ван И: САЩ и Китай трябва да се срещнат някъде в средата

Ван И: САЩ и Китай трябва да се срещнат някъде в средата

Важно е разширяването на "дипломатическите канали и комуникационните канали за сигурност" между двете страни

От своя страна, Кисинджър, който е широко уважаван в Китай и прави редовни посещения, откакто напусна поста, заяви, че е благодарен, че Пекин е организирал срещата в сградата, където той се е срещнал за първи път с китайски лидер.

"Отношенията между нашите две страни са въпрос на световния мир и прогреса на човешкото общество", посочи той.

Посещението му в Китай идва в момент, в който двете суперсили полагат усилия да спрат по-нататъшното влошаване на отношенията си, които вече са на историческо дъно.

"Китай има желание да проучи заедно с американската страна правилния начин за разбирателство и насърчаване на стабилния напредък на китайско-американските отношения", отбеляза Си.

Джанет Йелън е провела "продуктивни разговори" с посланика на Китай

Джанет Йелън е провела "продуктивни разговори" с посланика на Китай

Те се срещнаха в понеделник преди планираното посещение на Йелън в Пекин тази седмица

Напрежението между двете най-големи икономики в света се изостри по редица въпроси, като войната в Украйна, Тайван и търговските ограничения.

Като част от усилията на Вашингтон да възстанови каналите за комуникация, американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери вчера приключи посещението си в Китай, което дойде след продължителни разговори с Пекин относно справянето с климатичните промени.

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкън пък беше в Пекин миналия месец.

Кисинджър се срещна и с китайския първи дипломат Ван И, както и с министъра на отбраната Ли Шанфу по време на пътуването си, което Вашингтон уточни, че е частно, а не от името на правителството на САЩ.