Управляващите военни в Судан подписаха споразумение с протестиращи за споделяне на властта с граждански лидери до провеждането на избори след три години, пише "Гардиън".

Споразумението е постигнато след продължителни и трудни преговори между генералите, които поеха властта след падането на Омар ал Башир през април и лидерите на продемократичната кампания, чиито демонстрации доведоха до падането на диктатора. Сделката е шанс за прекратяване на месеците политическа криза и за избягване на ново насилие.

 Военните и опозицията в Судан се споразумяха за властта и за избори

Военните и опозицията в Судан се споразумяха за властта и за избори

Съгласни са да си поделят правомощията в суверенния съвет за три години

Политическата декларация е "исторически момент" за Судан, обяви заместник-председателят на управляващия Военен съвет Мохамед Дагало, който подписа сделката от името на генералите.

Ибрахим ал Амин, лидер на опозицията, потвърди, че е договорена политическа декларация и че разговорите за нова конституция ще бъдат подновени в петък.

Споразумението беше договорено преди почти две седмици, но военните на няколко пъти пропускаха крайния срок за полагане на подпис. Една от спорните точки по време на преговорите беше искането на опозицията подвеждане под отговорност на тези военни лидери, които са нарушили правата на човека през последните месеци.

Десетки хиляди протестираха срещу военното управление в Судан

Десетки хиляди протестираха срещу военното управление в Судан

Полицията употреби сълзотворен газ...

Сделката предвижда създаване на нов временен орган, в който ще участват шестима цивилни и петима военни представители. Генерал ще ръководи управителния орган през първите 21 месеца, а следващите 18 месеца ще се управлява от цивилен. Този орган ще следи за формирането на преходна гражданска администрация, която ще управлява три години, а след това ще бъдат организирани нови избори.