След повече от десетилетие борба с ислямистите в Ирак и Афганистан, армията на САЩ се опитва да си припомни придобитите през Студената война умения за отговор срещу потенциални заплахи от Русия в Източна Европа - територия, която беше бранена от съветската армия.

Това пише "Ню Йорк таймс" в коментарната статия "Ученията на американските войници в Източна Европа навяват спомени за Студената война".

В статията се коментират 10-дневните учения през миналия месец, в които участваха 25 000 американски и други съюзнически войници в Унгария, Румъния и България. Военните игри са с цел адаптиране в новата среда след операциите в Близкия изток и Югозападна Азия от атаките на 11 септември 2001 г.

Припомня се решението на НАТО да се разположат няколко хиляди войници в трите балтийски държави и Полша с цел предотвратяване на агресивни действия от страна на Русия.

Това напрежение е част от разширяващото се съперничество и трупане на военна сила между Вашингтон и Москва, което напомня за Студената война, пише изданието и отбелязва, че за септември Русия е подготвила мащабно военно учение с около 100 000 военнослужещи.

В отговор на това Пентагонът увеличи ротацията на американски сили и ученията в по-новите членки на НАТО в Източна Европа, такива като България. Съюзниците увеличиха въздушните, морските и подводни патрули от Балтийско море до Черно море в отговор на подобно увеличаване на руските сили около периферията на НАТО.

Руската военна заплаха значително се промени от разпадането на СССР през 1991 г. Президентът на Русия Владимир Путин сериозно инвестира в модерни пехотни сили, танкове и артилерия. Москва увеличи и използването на безпилотни самолети, които могат да установяват цели и да координират нападения с други оръжия.

Вестникът допълва, че водената от Москва хибридна война включва военна мощ с възможност за манипулиране на събития, прибягвайки до хитрости, кибератаки и информационна война.