Военната хунта на Мианмар разшири блокадата на интернет, като допълнително затрудни достъпа до информация в страната, където стотици хора са убити и изчезнали след преврат през февруари, съобщава "Гардиън". 

В четвъртък вечерта, преди новите ограничения, хората бързаха да споделят връзки към радиоканали и комуникационни приложения, които функционират офлайн. По улиците протестиращи проведоха бдение със свещи, изписвайки думите "Никога няма да се предадем".

Достъпът до интернет вече бе сериозно ограничен от хунтата. Мобилните данни, които са основният източник на достъп до интернет, са намалени за 18 дни в цялата страна, докато по-широкообхватно спиране е наложено всяка вечер в продължение на почти 50 дни. Новите съкращения засягат безжичната широколентова връзка.

В четвъртък Съветът за сигурност на ООН "изрази дълбока загриженост от бързо влошаващата се ситуация" в Мианмар и "категорично осъжда използването на насилие срещу мирни протестиращи и смъртта на стотици цивилни, включително жени и деца".

Най-малко 535 души са убити от военните след преврата, според Асоциацията на политическите затворници (AAPP), докато над 2500 души са задържани. Застъпническата група не успя да потвърди местонахождението на голяма част от задържаните.

Повече от 500 протестиращи убити от армията в Мианмар

Повече от 500 протестиращи убити от армията в Мианмар

Общо 510 души са убити, след като още 14 души изгубиха живота си

"Всеобхватните произволни арести на военната хунта и насилствени изчезвания се използва за всяване на страх в сърцата на протестиращите срещу преврата", коментира Брад Адамс, директор за Азия в Human Rights Watch.

В четвъртък, преди налагането на нови интернет ограничения, протестиращите призоваха за "стачка на цветята" на спирки, където демонстрантите убити от силите за сигурност, са слезли за последен път. "Утре ще оставим цветя на автобусните спирки ... Това искам да ви кажа, преди интернет да спре", публикува във "Фейсбук" Хин Садар, лидер на протеста.

Броят на убитите протестиращи продължава да нараства. Според съобщения на "Франс прес", 31-годишен протестиращ е застрелян и други 10 са ранени, в Монива в централната част на Мианмар, един човек е убит, а шестима са ранени, в Мандалай.

Британският външен министър Доминик Рааб обвини военните в "безразсъдното убийство на невинни хора, включително деца", обявявайки санкции срещу един от най-големите военни конгломерати, Мианмарската икономическа корпорация (MEC). Обединеното кралство също заяви, че ще допринесе със 700 000 долара за усилията на Съвета за сигурност на ООН за документиране на сериозни нарушения на правата на човека в Мианмар.

Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец призова за по-голяма защита на медицинските работници, като предупреди, че оказващите първа помощ от Червения кръст на Мианмар са "незаконно арестувани, сплашвани или ранени", както и че имуществото и линейките на Червения кръст са повредени.

"Това е неприемливо. Здравните работници никога не трябва да бъдат цел. Трябва да им бъде предоставен неограничен хуманитарен достъп до хора в нужда", коментира Александър Матеу, регионалният директор на IFRC за Азия и Тихия океан.

Пратеникът на ООН за Мианмар: Съветът за сигурност трябва да действа решително

Пратеникът на ООН за Мианмар: Съветът за сигурност трябва да действа решително

Повече от 500 са загиналите на протестите в Мианмар от 1 февруари