След месеци уверения от полските политици, че Варшава ще закупи американските изтребители от пето поколение F-35, от Министерството на отбраната на страната се обявиха против планираната сделка, съобщава "Спутник".

От силовото министерство обясниха, че направеното от САЩ предложение не удовлетворява нуждите на Полша и е прекалено скъпо. Според полските военни, ако Варшава отхвърли сделката за F-35, би могла да си спести 1 млрд. долара.

Освен чисто икономическия аспект на въпроса полските военнослужещи са на мнение, че логистичната система не покрива нуждите на страната. Съгласно въпросната система един-единствен информационен център осъществява мониторинг върху всички F-35 в света, за да определи от какви резервни части се нуждаят, пояснява полският военен портал Defence24.

Полша получава 32 изтребителя F-35 за 6,5 млрд. долара

Полша получава 32 изтребителя F-35 за 6,5 млрд. долара

33 турбореактивни двигатели F-135 на Pratt & Whitney и съпътстващо оборудване

След това автоматично се задейства логистичната верига, чрез която резервните части могат да бъдат изпратени от военни бази в съседни страни, за да се ускори процесът. Това обаче би означавало, че Полша също ще трябва да изпраща своите части на останалите държави, притежаващи американските изтребители, което противоречи на законите на страната.

Така пред програмата на американските F-35 изниква ново препятствие от гледна точка на логистиката, което се прибавя към високата им цена и техническите проблеми.

Използването на изтребителите F-35 се оказва проблематично и за цивилното население, което живее в близост до военновъздушните бази. Такъв е проблемът в Дания, където 618 жилища бяха засегнати от крайно високите нива на шум, породени от двигателя на този тип самолет.

Полша се нареди на опашката за придобиването на изтребители F-35

Полша се нареди на опашката за придобиването на изтребители F-35

Ще закупи, ако споразумението между САЩ и Турция се разпадне