Искането на президента на САЩ Доналд Тръмп да се организира военен парад във Вашингтон ще струва на американските данъкоплатци до 30 милиона долара. Това разкри директорът на Службата за управление и бюджет към Белия дом Мик Мълвейни, цитиран от "Ройтерс".

Мълвейни разкри подробности за бюджетния план на администрацията за фискалната 2019 г.

Тръмп нареди на Пентагона да организира военен парад във Вашингтон

Тръмп нареди на Пентагона да организира военен парад във Вашингтон

Критикуват го: "Какво абсурдно пилеене на пари!"

Според предварителните изчисления парадът ще струва между 10 и 30 милиона долара, като ще зависи от продължителността му.

Очевидно е, че едночасов парад е различно нещо от 5-часов парад по отношение на разходите, обясни той по време на изслушване пред Конгреса.

По-рано медии разпространиха информация, че на Тръмп му е хрумнала идеята да покаже американската военна мощ след посещението си във Франция през 2017 г., когато той и френският президент Еманюел Макрон наблюдаваха парада в Париж.

Тръмп наредил на военното министерство да проучи възможностите за организирането на подобен парад и в САЩ.

Военният министър на САЩ Джим Матис заяви миналата седмица, че той вярва, че Тръмп иска парадът да се проведе във Вашингтон, но допуска и вероятността да се проведе на друго място.

Критици осмяха идеята за организирането на парад в момент, когато Пентагонът среща проблеми с покриване на разходите за обучение, поддръжка и военнослужещи.

Демократът в Камарата на представителите Барбара Лий попита Мълвейни в Комисията по бюджет относно разходите за организирането на парад.

"Нали знаете, че парадът е много подобно на тези, които се провеждат в авторитарни държави като Северна Корея", каза тя.

Всъщност преди ние сме провеждали много военни паради в тази страна. Мисля, че имахме един през 90-те години, отговори Мълвейни.