Освен че научихме отново очевидното - че войната е Ад - научихме и няколко не толкова очевидни неща за Русия, Украйна и Запада през 2022 г., пише професор Александър Дж. Мотил* за The Hill.

1. Русия е реваншистка, империалистическа, геноцидна и фашистка държава, която силно прилича на нацистка Германия. Руско-украинската война разсея илюзиите ни за стремежа на Русия към някаква форма на вътрешна нормалност и външно равновесие. Роналд Рейгън неслучайно нарече Съветския съюз "Империя на злото".

Руската федерация е потенциална империя на злото, което може да е още по-лошо. Бъдещите империи се разширяват и започват войни, докато утвърдените империи обикновено са доволни от статуквото. Въпреки че Русия не може да спечели войната си срещу Украйна, тази война ще приключи окончателно и напълно само ако Русия престане да бъде реваншистка, империалистическа, геноцидна и фашистка. Преговорите няма да постигнат нищо; само поражението може да успее да доведе до коренна промяна в Русия и нейните отношения със съседите и света.

2. Руският президент Владимир Путин може или не може да бъде неспокоен, но той определено е второкласен играч в световния шах, а не гросмайсторът, за лалъвто беше рекламиран. През своите повече от 20 години на власт Путин успя да изгради нежизнеспособен, крехък режим; изкорми пазарната икономика и нейните професионални класи; трансформира Русия в дълбоко корумпирана и неефективна петролна държава; отблъсна приятелите и съюзниците на Русия; опетнява името на Русия, като го свързва с военни престъпления; и я въвлече в разрушителна война, която ще се счита за една от най-големите стратегически грешки в историята.

Но най-голямата грешка на Путин може би е, че се превърна във въплъщение и опора на руската политическа система. С напредването на възрастта на руснаците ще им бъде трудно да мислят за него като за образа на своята нация. И когато си тръгне, както сигурно ще направи, системата ще бъде притисната да оцелее без него.

3. Руската армия, както руската държава, общество, икономика и култура, е бъркотия. Парите, които трябваше да отидат за нейната модернизация, очевидно бяха откраднати от приятелите на Путин. Неговата тактика, стратегия и командване и контрол са остарели, а въоръжението и тежкото оборудване са много по-лоши, отколкото някой можеше да си представи. Руското общество е в дълбока криза, тъй като милиони професионалисти от средната класа избягаха от режима на Путин, за да търсят късмета си в чужбина, докато западащата икономика ограничава перспективите за тези, които не могат или не желаят да напуснат.

Руската култура беше разобличена като колониалистка и супрематична, а тези, които я практикуват се компрометираха, като не успяха да заемат етична позиция срещу Путин, неговия режим и войната в Украйна. Всички тези противоречия представляват дълбока беда за Руската федерация като държава. Преброени ли са дните на Русия? Редица руски, украински и западни анализатори смятат, че това може да е така. Колапсът и разпадането на Русия на множество по-малки държави стана мислимо - и все по-възможно.

4. Украинците и техният президент Володимир Зеленски шокираха света със своята издръжливост, смелост и отдаденост на демокрацията и свободата, както и със способността си да устоят и след това да отблъснат руското нападение. Една корумпирана и дълбоко разпокъсана страна, която внушава умора на своите западни поддръжници - господстващият образ на Украйна преди войната - не би могла да оцелее след инвазия, геноцид и войната на Путин. Очевидно украинците, въпреки склонността си към постоянно оплакване, са отдадени на страната си, независимо къде живеят или кой език говорят.

По ирония на съдбата украинската държава, армия, общество, култура и национална идентичност ще станат много по-силни след края на войната. Въпреки че на икономиката на Украйна може да й отнеме десетилетия, за да се възстанови, Украйна вероятно ще се превърне в основен играч в европейската и вероятно дори в евразийската геополитика.

5. Путин започна войната поради манията си по това, което нелепо твърдеше, че е "украинска заплаха" за Русия. Твърдението беше абсурдно, защото Украйна беше - и все още - не е в позиция да застраши сигурността или съществуването на Русия, докато обратното - Русия застрашава Украйна - е очевадно вярно. Западът направи някои грешни стъпки по отношение на интегрирането на Русия след Студената война и разширяването на НАТО. Но е крайно време да захвърлим твърденията, че разширяването на НАТО и потенциалното членство на Украйна в алианса са предизвикали войната.

Швеция и Финландия се присъединяват към НАТО и по този начин го разширяват от тази година, а Русия няма възражения. Всички в Русия, Украйна, Европа и Северна Америка знаеха в седмиците преди войната, че Украйна няма шанс да се присъедини към НАТО най-малко две десетилетия. Путин и неговата пропагандна машина използваха имперската руска и съветска идеология, за да демонизират украинците, че не искат да бъдат руснаци и да подчинят страната на прищевките на Москва.

6. Западните политици и анализатори грубо и погрешно оцениха Русия, Путин, Украйна и Зеленски. Въпреки че западната военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна се оказа незаменима за нейната способност да отблъсне руснаците, в началото на войната Западът вярваше, че Русия е по-силна, Путин по-компетентен, Украйна по-слаба и Зеленски некомпетентен. Следователно способността на Запада да изчисли изхода от евентуален колапс на Русия трябва да се разглежда със зрънце съмнение. Голяма част от Евразия може да бъде въвлечена в продължителни кръвопролития, както се случи след разпадането на имперска Русия. Но също толкова възможен е мирният край на Руската федерация по линията на разпадането на Съветския съюз.

6. Във всеки случай поражението на Украйна би означавало триумф на реваншизма, империализма, геноцида и войната и по този начин катастрофа за стабилността, сигурността, демокрацията и либерализма - като цяло и за Евразия в частност. За разлика от това, украинска победа би нанесла тежък удар на всичко, което Путин и неговите другари и поддръжници отстояват.

Ако 2022 г. е ръководство за това, което предстои през 2023 г., трябва да очакваме победите на бойното поле на Украйна да продължат и вътрешните и международните изпитания на Русия да се увеличат. Тъй като украинците нямат друг избор, освен да се борят за оцеляването на нацията си, а руснаците не, то 2023 г. лесно може да се превърне в повторение на 1917 г. - когато загубена война, колабираща икономика, народно недоволство, некомпетентност на владетеля и нелегитимност на елита доведоха до краят на Русия. Ще види ли Путин, как делото на живота му ще се срине?

Войната на Путин за Украйна се основава на катастрофална грешка

Войната на Путин за Украйна се основава на катастрофална грешка

Британският историк Галеоти обяснява защо Западът не е вярвал, че Русия ще нахлуе и как вижда войната през 2023 г.

*Александър Дж. Мотил е професор по политически науки в университета Рутгерс-Нюарк. Специалист по Украйна, Русия и СССР, както и по национализма, революциите, империите и теорията, той е автор на 10 книги, както и на "Краят на империите: Упадъкът, колапсът и възраждането на империите" и "Защо империите зе възраждат: Имперски колапс и имперско възраждане в сравнителна перспектива"