Конфликтът в Украйна представлява сериозна промяна в разкриването на тайни разузнавателни данни за информиране на обществения дебат, каза ръководителят на шпионската агенция GCHQ, съобщава "Индипендънт".

Сър Джереми Флеминг коментира, че оповестяването на подробности от западните разузнавателни агенции за руското военно натрупване в навечерието на инвазията е помогнало за противопоставяне на наратива на Москва, че Украйна заплашва своя съсед.

Въпреки това, говорейки по програмата BBC Radio 4 Today, той признава, че се е оказало по-ефективно на Запад, отколкото в други части на света.

"Няма смисъл да ги събирате (тайни разузнавателни данни), освен ако не ги използвате", каза той. "Огромната промяна, която видяхме по време на този конфликт е изваждането на разузнаването и използването му за предварителна работа".

"Но също така е така, че в по-голямата част от света те не са напълно приели тази страна на аргумента. Колкото и да знаем, че е истина, има различни и контраразкази."

Сър Джереми, който бе гост-редактор на програмата, също разговаря с директора на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, който ръководи инициативата за оповестяване на тайните разузнавателни данни на западните агенции.

"Очевидно се опитахме да се противопоставим на дезинформацията, която руснаците разпространяваха", каза тя.

"Видяхме, че те търсят да създадат претекст за нахлуването и искахме да развенчаем това и да помогнем на хората да разберат, че това е фалшив разказ, като намерим начини да разсекретим определена информация, като същевременно се опитваме да защитим нашите източници и методи".

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Мария Захарова разкритикува изявленията на САЩ и Великобритания

"Успяхме да повлияем на разговора за това и в същото време е ясно, когато погледнем назад към ситуацията, нашето въздействие беше много по-голямо на Запад, отколкото на други места по света".

"Когато стана дума за Русия, ние по принцип нямахме никакво влияние. Това, което също видяхме, беше, че не бяхме толкова въздействащи в други страни, които вече бяха възприели наратива, който руснаците прокарваха".

"Когато разпространявате информация на население, което вече е скептично настроено към вас, е много по-трудно в тези сценарии".

"Признаваме, че успяхме да повлияем на противодействието на дезинформацията, но имаше ограничения за това, което можахме да направим."

Сър Джереми също изрази гнева си относно щетите, причинени от изпълнителя на американското разузнаване Едуард Сноудън, който изнесе обширни подробности за дейностите по събиране на разузнавателна информация на Агенцията за национална сигурност на САЩ и GCHQ, преди да избяга в Москва.

"Начинът, по който се разиграха разкритията на Сноудън, струваше на тази страна и на много други страни много кръв, пари и напразни усилия".

"Дълбоко съжалявам за всичко това и наистина се надявам Сноудън да стигне до съда, за да обясни това", каза той.

Сноудън вече е с руски паспорт

Сноудън вече е с руски паспорт

Американският паспорт на Сноудън беше анулиран през 2013 г.