Войници от американски бази в Европа, в които се намират ядрени оръжия, използват публично достъпни онлайн приложения с флаш карти, за да запомнят дълги и сложни протоколи за сигурност, разкри разследващият уебсайт Bellingcat, съобщава "Дойче Веле". 

Според доклада военният персонал ползвал сайтове като Quizlet, Chegg Prep и Cram, за да запомни кодове, жаргон и дори състоянието на ядрените арсенали и складове.

Докато европейските правителства обикновено отказват да потвърдят или отрекат конкретните местоположения на американското ядрено оръжие, съхранявано в техните страни, но изтекли документи, снимки и коментари от пенсионирани служители често потвърждават наличието на оръжията.

Последните разкрития обаче стигнаха дотам, че да идентифицират точния брой и местоположението на оръжията в рамките на базите, включително дали складовете, в които се съхраняват, са "горещи" - с оръжия в готовност - или "студени".

Пентагонът поиска над 27 милиарда долара за ядрени оръжия

Пентагонът поиска над 27 милиарда долара за ядрени оръжия

Превъоръжаване в САЩ

Авторът на разследването Фоке Постма обясни, че са успели да открият флаш картите, принадлежащи на активните войници, като са търсили определени термини, за които е известно, че са свързани с ядрени бази.

Резултатът е откриването на няколко комплекта флашкарти, разкриващи информация за няколко бази в Европа, включително в Германия, Холандия и Турция.

Един комплект от 70 карти със заглавие "Проучете!" разкриха броя на "живите" и "неживите" ядрени оръжия в авиобазата Фолкел в Холандия, което холандското правителство смята за тайна.

Други разкриха как войниците трябва да реагират на различни нива на тревога, където на място са разположени охранителни камери, и "думи", които войниците използват по телефона, за да покажат, че са взети например като заложници от нападатели.

САЩ се оплака в ООН, че Китай не иска да преговаря за ядрените си оръжия

САЩ се оплака в ООН, че Китай не иска да преговаря за ядрените си оръжия

Въпреки "драматичното натрупване на ядрения си арсенал"

Bellingcat открива флашкарти, датиращи още от 2013 г. и от април 2021 г. Сайтът се свърза с НАТО и американските военни за коментар, преди да публикува историята си, след което откритите карти бяха премахнати.

Директорът на Програмата за неразпространение на ядрени оръжия на Източна Азия в Центъра за изследвания на неразпространението Джеймс Мартин, Джефри Луис говори пред Bellingcat за течовете, наричайки ги "грубо нарушение" в практиките за сигурност.

Той добави, че секретността на ядрените оръжия в Европа не е свързана със защитата на оръжията, а по-скоро с предпазването на политическите и военните лидери от "необходимостта да отговарят на тежки въпроси относно това дали споразуменията за споделяне на ядрено оръжие все още имат смисъл днес. Това е още едно предупреждение, че тези оръжия не са сигурни."

Русия разположи ядрени бомбардировачи в авиобаза "Хмеймим" в Сирия

Русия разположи ядрени бомбардировачи в авиобаза "Хмеймим" в Сирия

За учения в нови географски райони над Средиземно море