Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху защити решението си да приеме споразумението за спиране на огъня с Хамас след най-голямата ескалация в Ивицата Газа от последната война през 2014 г., информира АФП.

"В моменти на извънредно положение, когато вземането на решения е от решаващо значение за сигурността, обществото не може винаги да бъде осведомявано за разискванията, за които враговете не трябва да научават", каза той на церемония в чест на основателя на Израел Давид Бен-Гурион.

Израел прие примирието с Хамас

Израел прие примирието с Хамас

Високопоставен израелски дипломат потвърди, че е постигнато споразумение за спиране на огъня

"Нашите врагове просеха спиране на огъня и те знаят много добре защо", добави той.

Споразумението провокира критики в правителството на Нетаняху, както и от израелци, живеещи близо до Ивицата Газа. Те искат въоръжените сили на Израел да предприемат още действия срещу Хамас.

За 25 часа в понеделник и вторник палестински групировки изстреляха повече от 460 ракети към Израел, а ВВС на еврейската държава бомбардираха повече от 160 обекта. Най-малко седем души загинаха, а десетки пострадаха в Ивицата Газа, а на израелска територия загина един човек, а няколко души бяха ранени.

Въоръжените групировки в Газа спират изстрелването на ракети към Израел

Въоръжените групировки в Газа спират изстрелването на ракети към Израел

Докато Египет се опитва да потуши напрежението

Израелски медии съобщават, че военният министър Авигдор Либерман може да подаде оставка от кабинета на Нетаняху, тъй като е против споразумението с Хамас. Евентуална оставка може да доведе до разпадане на коалицията в израелския парламент.

Израел отхвърли международно посредничество, заплаши Газа с война

Израел отхвърли международно посредничество, заплаши Газа с война

През последните седмици Египет и Младенов участват в интензивни преговори за сключване на примирие