439 деца ще бъдат върнати в семейството си след като държавата загуби почти всички дела за попечителство над децата от мормонската секта в Тексас.

Всички деца с изключение на 37 от ранчото в Елдорадо са били освободени от социалните служби и са напуснали приемните семейства, при които бяха временно настанени, съобщи АП.

В съда беше установено, че те не са били малтретирани, не са пострадали по никакъв начин и семейството им може да ги защити при необходимост.

Само едно момиче е било оставено в приемно семейство.

Говорител на мормонското семейство заяви, че родителите са доволни от решението на съда, защото това означава, че въпросът за сигурността и спокойствието на децата вече е разрешен и те могат да се върнат.

„Върху нас се изсипаха много критични коментари от април до сега, но ние правихме и ще продължаваме да правим всичко възможно, за да постигнем положителни резултати за децата си", коментираха още родители от мормонската секта.

„Ако децата са на сигурно място и са спокойни, съдът вече не може да се намеси, което е чудесно", заявиха родители след едно от последните дела.

Припомняме, около 100 от 437-те деца от мормонската секта в Тексас, които са признали за сексуални злоупотреби бяха преместени в приемни семейства.

В началото на месец април, при специално разследване от страна на властите, на бял свят излязоха шокиращи разкрития за полигамните семейства от ранчото в Тексас.

Сведенията които изплуват след полицейското разследване очертават картина на сексуално малтретиране, насилствени бракове на малолетни, кръвосмешение и пълна изолация.

Няколко дни преди това родителите (чиито брой е приблизително 133) протестираха за това, че децата са отделени от тях незаконно.

Съдията по делото беше убедена, че е намерила необходимото доказателство, за да могат социалните служби да запазят попечителство над децата напълно законно.

„Когато осъзнахме, че задачата на съдия Уолтър може да бъде без прецедент в историята на правото, попитахме дали това дело адекватно защитава основните права на майките и децата", каза в писмено изказване Тери Бърк, изпълнителен директор на тексаския клон на Американския съюз за гражданска свобода.