На фона на решенията на президента на САЩ Доналд Тръмп Европа трябва да подсили позицията си на глобален играч.

Това призова председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на конференция за "Състоянието на съюза" в италианския град Флоренция, цитиран от световни агенции.

По-рано тази седмица Тръмп реши да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран. Великобритания, Германия и Франция разкритикуваха решението на американския лидер, отбелязвайки, че сделката работи.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

"Нуждаем се от повече Европа. След всичко, което видяхме през последните дни, светът се нуждае от силна Европа", каза Юнкер на конференцията.

Лидерите на Германия и Франция споделиха подобна позиция по време на събитие вчера. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа повече не може да разчита на протекцията на САЩ.

Меркел: Европа не може повече да разчита на защитата на САЩ

Меркел: Европа не може повече да разчита на защитата на САЩ

Меркел призова Европейския съюз да поеме съдбата си в свои ръце

Снимка 355961

Източник: ЕПА

За да се превърне Европа в лидер на световната арена, Юнкер предлага ЕС да задълбочи търговските си отношения с държавите по света като сключените споразумения за свободна търговия с Канада и Япония.

Според него необходим е нов подход във външната политика - "проблематичен" въпрос за региона. Имайки предвид липсата на единодушие сред държавите членки, Юнкер настоява външнополитическите решения да се вземат с мнозинство, а не с консенсус.

Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изразиха безпокойството си от надигащия се популизъм в съюза и мигрантската криза.

"Да бъдеш добър италианец, означава също да си добър европейски гражданин. Това трябва да се повтаря на висок глас, особено сега", каза Таяни на конференцията във Флоренция.

Той предупреди Италия, че излизане от еврозоната е като да се простреляш в краката.

Юнкер каза от своя страна, че е притеснен от трупащото се "негодувание" в Европа от пристигналите милиони имигранти.

Снимка 355962

Източник: ЕПА

Това недоволство, според него, "дава на популистите и националистите необходимия материал да погубят солидарността" в Европа. Юнкер добави, че е шокиран от "разривите и пукнатините", които се появиха в ЕС по време на мигрантската криза.

"Народите на Италия и Гърция призоваваха на висок глас за повече солидарност, защото вие не можете да оставите страните сами...за съжаление отговорът ни беше твърде закъснял", подчерта председателят на ЕК.

Според него по казуса с миграцията политиката на някои държави е "половинчата".

"Установих по време на мигрантската криза и също по време на икономическата и финансова криза, че има европейци на пълен работен режим, които винаги са там, когато Европа се нуждае от необходимите мерки. И установих, че има европейци на непълен работен режим, които понякога вземат участие, които понякога не идват да работят, а говорят много", оплака се той.

"Бих искал всички европейски държави да бъдат европейци на пълен работен режим", каза още Юнкер.

Атаката на председателя на ЕК не пропусна и "северната част на Европа, която мисли, че е по-добродетелна от Юга".

Според него фразата "Клуб Мед" (средиземноморските страни членки на съюза) трябва да се отнася само до туризъм и да не се използва като политическа обида.