Временно изпълняващият длъжността канцлер на Австрия притиска консерваторите на Себастиан Курц и Зелените да постигнат коалиционно споразумение до януари или нейният кабинет ще започне да взема по-големи политически решения, информира "Ройтерс".

Канцлерът Бригите Бирлайн води временно правителство след разпадането на дясното правителство заради корупционен скандал. Бирлайн заяви, че ролята на нейното правителство е просто да администрира страната.

Австрия няма да приложи забраната за глифозат заради техническа пречка

Австрия няма да приложи забраната за глифозат заради техническа пречка

Забраната трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Австрийската народна партия на Курц спечели изборите на 29 септември с 37,5% подкрепа, но се нуждае от коалиционен партньор, за да получи мнозинство в парламента. Партията води коалиционни преговори със Зелените и към момента малко неща са известни. Двете страни заявяват, че имат сериозни различия.

Надяваме се скоро да бъде сключено споразумение. Не е толкова важно дали ще бъде до Коледа, или ще бъде до януари. Но ако процесът се проточи по-дълго, обществото ще престане да търпи нашето разбиране за нашия мандат, предупреди Бригите Бирлайн в интервю за вестник Der Standard.

Социологически проучвания показват, че правителството на Бирлайн е одобрявано, вероятно заради ограничените си възможности или дискретността си.

Зелените в Австрия склонни на коалиция с Курц

Зелените в Австрия склонни на коалиция с Курц

Въпреки крайно различните си политически програми

До момента не сме запълвали никакви висши постове - нито посланици, нито ръководители на ведомства, не сме инициирали законодателство, с малки изключения. Ако това продължи по-дълго, ние като правителство ще трябва да отговорим и да променим нашето разбиране за мандата ни в консултации с президента, добави канцлерът.

Нейният кабинет е определян като технократско правителство, но е в резултат на компромис между три партии - Австрийската народна партия, социалдемократите и крайнодясната Австрийска партия на свободата.

В Австрия се готвят за коалиция

В Австрия се готвят за коалиция

Партията на Курц си търси партньор

Бирлайн беше назначена за председател на Конституционния съд по време на коалицията между партията на Курц и крайнодесните.

Запитана дали има някаква информация как вървят преговорите, Бирлайн отговори: "Не. Не знам повече от вас".

Консерваторите на Курц могат да се възползват от коментарите на канцлера и да поискат по-бързо сключване на сделка. Зелените заявяват от своя страна, че не бързат.