Правителството на Австрия съобщи днес, че няма да приложи забрана за използване на спорния хербицид глифозат, въпреки че австрийските депутати гласуваха да влезе в сила от 1 януари, информират АФП и "Ройтерс".

Австрия се насочва към забрана на глифозата

Австрия се насочва към забрана на глифозата

Глифозатът е предмет на разгорещен дебат за причиняване на рак

В писмо до председателя на парламента канцлерът Бригите Бирлайн пише, че Европейската комисия не е била уведомена и следователно не може да влезе в сила по план.

Забраната трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Бирлайн - съдия, който оглавява временно правителство на Австрия до сформиране на коалиция - отбелязва, че е необходим подпис под законопроекта, за да влезе в сила.

Комисията трябва да бъде уведомена за законопроекта, който беше прокаран от парламента през юли, така че законодателният орган и страните членки да могат да изразят позициите си.

Съдът на ЕС: Хората трябва да знаят дали глифозатът е опасен

Съдът на ЕС: Хората трябва да знаят дали глифозатът е опасен

Решението на съда не спира използването му – засега…

Не е ясно дали законът ще влезе в сила по-късно.

В писмото Бирлайн пише, че подобно уведомление за законопроект, изисквано според европейското законодателство, е условие, за да влезе в сила.

Глифозатът е разработен от "Монсанто", който сега е част от "Байер", под марката Roundup.

Политически скандал в Германия заради глифозата в Европа
Обновена

Политически скандал в Германия заради глифозата в Европа

Едноличните действия на Шмид вбесиха социалдемократите и зелените

Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация заключи през март 2015 г., че глифозатът може да причини рак.

Понастоящем глифозат се използва интензивно не само в земеделието, но и в парковете и обществените пространства. Той е от решаващо значение за отглеждане на генетично модифицирани култури, много от които са модифицирани, за да са резистентни на глифозат.