Все още няма споразумение по спора за името на Македония. Това е съобщил гръцкият външен министър и председател на "Независими гърци" Панос Каменос, съобщи "Екатимерини".

Според него не е вероятно да има съгласие по последно предложеното име и отново повтори аргументите на Атина срещу. 

Припомняме, че Гърция обяви, че няма да подкрепи името на западната ни съседка да бъде "Илинденска Македония".

Според Атина в наименованието трябва да присъства географско или времево наименование. Кабинетът на Ципрас иска име, което по-конкретно да съдържа географско определение.

Това беше името, на което премиерите на двете държави - Алексис Ципрас и Зоран Заев се спряха. Това се случи след като проведоха разговор по време на срещата на върха ЕС-Западни балкани.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел проведе разговор по телефона с двамата, са потвърдили за Deutsche Welle от пресслужбата на германския канцлер.

Гърция против "Илинденска Македония"

Гърция против "Илинденска Македония"

Ципрас иска географско наименование в името

Темите и останалите подробности не се разкриват.

Меркел в рамките на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София имаше отделни срещи със Зоран Заев и Алексис Ципрас, след което заяви, че е доволна, че "разговорите между Македония и Гърция напредват добре".

"И двете страни са постигнали значителен напредък, въпреки че все още не са постигнали целта", каза тя миналия четвъртък.