Броят на мигрантите, пресичащи Егейско море от Турция до страната членка на ЕС Гърция, е все още „твърде висок”, въпреки че през ноември 2015 година беше сключено споразумение с Анкара за намаляване на потока от мигранти.

Това заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс на пресконференция с турския министър по въпросите на ЕС Волкан Бозкир, цитиран от „Франс прес”.

Броят в Гърция е все още твърде висок, между 2 и 3 хиляди души пристигат ежедневно. Не можем да бъдем удовлетворени от това ниво”, добави той.

Бозкир каза, че Турция планира да предложи на сирийски бежанци разрешителни за работа, за да се облекчи натискът върху тях да мигрират.

Турция планира да въведе разрешителни за работа за сирийски бежанци

Турция планира да въведе разрешителни за работа за сирийски бежанци

Турските власти спират по 500 мигранти дневно

Междувременно БиБиСи съобщава, че по-късно днес френските власти се очаква да дадат „зелена светлина” за изпълнение на планове, свързани с преместване на хиляди мигранти в повече постоянни лагери в Северна Франция.

Хиляди мигранти стоят в лагери в Кале и Дюнкерк, опитвайки се да достигнат до Великобритания.

През последните седмици в района има обилни валежи. Официален представител в Дюнкерк определи условията там като „нечовешки”. Но според друг високопоставен представител новите лагери не са решение.