САЩ искат да работят с останалата част от света. Това заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, цитиран от АФП и АП.

Мнучин подчерта, че страната му е "напълно" отдадена на свободна и справедлива търговия.

Коментарът му идва два дни след решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи нови мита върху вноса на компоненти за соларна енергия и големи перални машини.

На пресконференция на форума Мнучин подчерта, че силният икономически растеж в САЩ е добър за американската икономика и няма непоследователност в дневния ред на Тръмп "Америка преди всичко" и с възгледите му за работа с другите държави в търговията.

Той също подчерта, че не е "особено загрижен" относно информацията, че Китай се подготвя постепенно да спре закупуването на американски облигации заради позицията на Вашингтон за свободната търговия.

В същото време на форума търговският министър на САЩ Уилбър Рос предупреди, цитиран от ForexLive, че страната му ще продължи да налага тарифи.

Според него "всеки ден" се водят търговски войни. Той добави, че всеки ден някой се опитва да наруши правилата и "да се възползва" от нещата.

Рос призна, че Китай може да наложи ответни мерки на решението на САЩ да наложат мита.

От китайците зависи дали искат да отговорят, добави той и поясни, че ако има реакция от страна на Пекин, САЩ ще прегледат всички възможни варианти за отговор.

На световното събитие днес в Давос ще говорят също лидерите на Германия и Франция, а за петък е запланувано Доналд Тръмп да изнесе реч.