Почти всеки трети в света е с наднормено тегло или затлъстяване. Особен ръст има сред децата, показва проучване в Медицинския журнал Нова Англия, съобщава ДПА.

Затлъстяването се е удвоило в повече от 70 държави от 1980 година и се увеличава в много други държави, става ясно от изследването, което покрива 195 страни в периода от 1980 до 2015 г.

През 2015 г. 2,2 милиарда деца и възрастни са били с наднормено тегло. Около 700 милиона от тях, включително почти 108 милиона деца, са със затлъстяване.

Наднорменото тегло е един от най-големите проблеми пред общественото здраве в нашето време, засягайки близо един на всеки трима души, каза водещият автор на изследването Ашкан Афшин от Института за здравна метрика и оценка в Сиатъл, САЩ.

Сред 20-те най-населени държави САЩ са с най-високото ниво на затлъстяване сред децата и младите хора с близо 13%, докато Египет е на първо място сред възрастните с около 35%.

Средното ниво на затлъстяване в света е 5% сред децата и 12% сред възрастните.

Най-ниското ниво на наднормено тегло и затлъстяване е във Виетнам и Бангладеш - около 1% респективно и в двете категории.

Около 4 милиона души са починали през 2015 г. заради заболявания, свързани с наднормено тегло или затлъстяване. 2/3 от случаите са свързани със сърдечно-съдови заболявания, а след това се нареждат диабет, бъбречни проблеми и рак.

Индексът на телесната маса при затлъстяване надвишава 30. Той се базира на височината и теглото на всеки човек. Индексът при наднормено тегло е между 25 и 30.

Проучването беше разкрито на конференция в шведската столица Стокхолм.