Всяка химическа лаборатория може да произведе веществото от групата токсични бойни агенти "Новичок", след като беше публикувана книга, в която се описва начинът за това. Това заяви пред "Спутник" един от създателите на нервно-паралитичния агент - Леонид Ринк.

На 2 септември говорителят на германското правителство обяви, че съгласно извършените токсикологични анализи руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен именно с "Новичок".

По тази причина Германия иска обяснения от Русия, докато Москва на свой ред чака отговори от Берлин по случая.

Le Monde: Путин твърди, че Навални може сам да е погълнал „новичок”

Le Monde: Путин твърди, че Навални може сам да е погълнал „новичок”

Опитал да убеди Макрон...

Ринк напомни, че се е публикувала книга за "Новичок", в която се разкрива класифицирана информация. Той подчерта и че авторът на изданието - Вил Мирзаянов, всъщност не е разработил веществото.

"Той разкри на всички терористи как да създадат "Новичок" във всяка лаборатория, която разполага с екстрактори", заяви химикът.

Ринк е категоричен, че Мирзаянов "трябва да се извини на прокуратурата, държавните органи за сигурност и страната заради разкриването на класифицирана информация в книгата, а след това да поиска прошка от цялата международна общност зарази пълното описание на "Новичок".

В свои предишни изяви Ринк постави под въпрос отравянето на руския активист именно с "Новичок" с аргумента, че Навални нямал симптоми, които да потвърдят тези твърдения. Той подчерта, че веществото е смъртоносно на 100%.

Създател на новичокa се извини на Навални

Създател на новичокa се извини на Навални

Мирзаянов прогнозира, че Навални в крайна сметка ще се възстанови