Втори ден продължaва евакуирането на мигранти и бежанци от лагера до Идомени на гръцко-македонската граница, съобщава АП.

Гръцките власти извозват мигрантите и бежанците с автобуси до организирани лагери.

Евакуират мигрантите от лагера до Идомени

Евакуират мигрантите от лагера до Идомени

Ако знаехме в какво положение ще се окажем, нямаше да дойдем тук, твърдят бегълци

Някои от тези в Идомени бяха качени на два автобуса, за да бъдат закарани до организираните лагери, а в същото време още гръцка полиция пристигна в лагера около 8:30 часа тази сутрин. Повече от 700 служители на реда са разположени в района. Няма информация за сблъсъци. Не се допускат журналисти до мястото. Повече от 8 хиляди души ще бъдат евакуирани.

Властите съобщиха, че около 2 хиляди души са преместени през първия ден. Евакуацията се очаква да продължи най-малко няколко дни. Мигрантите са транспортирани в новоизградени убежища, построени от армията и местните власти.

Нощта беше спокойна, каза Вики Марколефа, говорител на „Лекари без граници”.

Това, което виждаме, е, че хората напускат доброволно. Няма проблеми, добави тя.

Затварянето на гръцко-македонската граница принуди 54 хиляди души да спрат придвижването си към Северна и Западна Европа още в Гърция. В пика си през март лагерът до Идомени побираше повече от 14 хиляди души, но през последните месеци броят им намаля, след като властите предложиха алтернативни места за престой.

По време на евакуацията през първия ден някои от мигрантите напуснаха  лагера пеша, за да избегнат транспортирането им до други лагери.