Южнокорейски таксиметров шофьор се самозапали на протест срещу услуга за споделено пътуване, въведена в страната от най-голямото мобилно приложение за чат. Това е вторият случай за месец, информира АФП.

64-годишният Им паркирал до американското посолство в централната част на Сеул моменти преди автомобилът му да бъде погълнат от пламъци. Шофьорът е бил в съзнание, след като напуснал горящата кола в сряда вечерта, съобщи свидетел.

Според полицията мъжът е бил откаран в намираща се в близост болница, където няколко часа по-късно е починал от получените изгаряния. Полицията е открила разтопени бутилки с гориво в автомобила.

Им е оставил предсмъртна бележка, според "Йонхап", в която призовава за забрана на "незаконната" услуга за споделено пътуване.

Той е вторият таксиметров шофьор, който се самоубива чрез самозапалване в протест срещу услугата на приложението Kakao.

Компаниите за споделено пътуване намаляват транспортните разходи и увеличават услугите за пътниците по света, но не са толкова разпространени в Южна Корея, където американският гигант Uber има минимално присъствие. Американската компания прекрати основната си услуга през 2015 г. заради недоволството на таксиметровите шофьори и сега предлага само с таксита и автомобили, които имат съответните лицензи.

Социологическо проучване от ноември е установило, че 58,2% от южнокорейците искат услуга за споделено пътуване. 12,5% са против.

Схемата Kakao Mobility, която в момента е на изпитателна основа, ще позволява на шофьорите да провеждат само два курса на ден. Но таксиметровите шофьори протестират, тъй като се притесняват за работните си места и препитанието си.

След като през миналия месец таксиметров шофьор си отне живота, Kakao отложи официалния старт на услугата, която първоначално беше планирана за 17 декември, тъй като смята, че е необходимо да се постигне социален консенсус по казуса.