Ръководителят на областната администрация на Запорожие Олександър Старух съобщи, че кметът на Днепрорудне е бил отвлечен.

"Военните престъпления стават системни. Отвлечен е кметът на Днепрорудния град Матвеев Евгени", написа Старух на страницата си във Facebook в неделя.

Информацията бе потвърдена от външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Преди два дни, на 11 март, стана известно за отвличането на кмета на Мелитопол Иван Федоров, който отказал да сътрудничи на руските сили.

В интернет се появи видео, на което се вижда как въоръжени мъже извеждат Фьодоров от сградата на общинския съвет и го качват в кола.

Зеленски настоя руската армия да освободи отвлечен украински кмет

Зеленски настоя руската армия да освободи отвлечен украински кмет

Сравни действията им с ДАЕШ

Русия е назначила Галина Данилченко за временен кмет на окупирания южен украински град Мелитопол, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че това е първото по рода си назначение от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

"Генералната прокуратура" на самопровъзгласилата се Луганска народна република съобщи, че е завела наказателно дело срещу Фьодоров по подозрения, че е "оказвал финансова и друга помощ" на украинската националистическа организация "Десен сектор" за "извършването на терористични престъпления срещу мирните жители на Донбас".

Галина Данилченко досега е била депутат в градския съвет на Мелитопол от украинската проруска партия "Опозиционна платформа - За живота" (преди Партия на регионите).  Данилченко призова местните жители да "се приспособят към новата реалност" и предупреди, че има хора, които ще се опитат да дестабилизират ситуацията и да провокират агресия, предупреди тя.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува остро Русия за задържането на кметовете на Мелитопол и на друг украински град в южната Запорожка област - Днепрорудное. Той обвини Русия, че се опитва да изгради "незаконни алтернативни властови структури" в Украйна. А отвличанията определи като поредната атака срещу демократичните институции в Украйна.

След като информацията и за днешното отвличане се разпространи, жители на Мелитопол отново излязоха на протест с искане кметът им да бъде освободен.