Министърът на здравеопазването на Бразилия Нелсон Тайш подаде оставка, обявиха от ведомството, цитирано от "Ройтерс".

Бразилия и Мексико потвърдиха рекорден брой заразени с коронавирус за 24 часа

Бразилия и Мексико потвърдиха рекорден брой заразени с коронавирус за 24 часа

Министерството на здравеопазването на Бразилия потвърди 13 944 заразени

Тайш пое поста преди по-малко от месец, след като Бразилия се превърна в световна гореща точка на разпространението на коронавируса.

На 16 април президентът на Бразилия Жаир Болсонару уволни здравния министър Луис Анрике Мандета заради спор за мерките срещу коронавируса.

Нелсон Тайш, който не е съгласен с Болсонару, се очаква по-късно днес да даде пресконференция.

През последните седмици Тайш влезе в разногласия с президента за социалната изолация и използването на хлорохин срещу коронавируса, което той описа като "несигурно".

Тайш беше публично унижен в понеделник, когато разбра по време на пресконференция, че президентът е издал указ за определяне на фитнесите, студиата за красота и фризьорските салони за основни услуги.

Бразилия изпревари Германия и Франция и сега има повече от 200 000 потвърдени случаи на заразени с коронавирус.

Рекордни 881 жертви на коронавируса в Бразилия

Рекордни 881 жертви на коронавируса в Бразилия

Страната вече е шеста в света по регистрирани смъртни случаи

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 295 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,4 млн. случая и повече от 303 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,6 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".