"Не можем да предадем България". Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич преди срещата на върха ЕС-Западните Балкани в София на 17 май, информира B92.

Вучич ще пътува до българската столица още днес, където ще проведе серия от двустранни срещи преди основното събитие.

До преди няколко дни заради присъствието на Косово на срещата и обявлението на някои страни членки на ЕС, които не са признали Прищина, че могат да пропуснат срещата, не беше ясно дали Сърбия и конкретно Вучич ще участва на важните разговори.

Но сръбският президент заяви преди дни, че ще участва, "ако всичко е наред, като се има предвид, че всеки ден излиза нова информация". След това той проведе телефонен разговор с премиера Бойко Борисов и потвърди участието си. Вучич каза, че ще допринесе за стабилизирането на ситуацията на Западните Балкани и че "Сърбия ще продължи да съдейства за прокарването на европейския дневен ред за регионална интеграция".

Според сръбския лидер Испания може да си позволи да не участва на срещата, защото е в "клуба, а Сърбия не е в клуба. Сърбия трябва да работи за развитието си". Той добави, че на организираната в София среща ще "участват всички европейски страни" и "ние не можем да предадем България".

В Дюселдорф Вучич каза, че очаква "добри новини" от срещата в София.