Приключи срещата на политически представители от Косово и Метохия с представители на правителството на Сърбия и президента Александър Вучич, съобщава b92.

Срещата беше насрочена, след като косовската полиция простреля сърбина Милан Йованович и след протест, проведен по повод това нападение. Президентът на Сърбия заяви, че работи по възможното и че се опитва да запази мира и живота на хората в Косово и Метохия.

"Преглъщаш каквото трябва, правиш каквото трябва за хората. Не си избран да провеждаш избори от време на време, а да правиш най-доброто за страната си. Всеки конфликт е конфликт с НАТО, не с Прищина, това трябва да се има предвид", каза Вучич.

"Не искаме да се присъединяваме към НАТО, не искаме да се присъединяваме към никакъв военен съюз. Искаме да защитим нашата страна, нашето небе", каза Вучич.

Предложения към правителството:

1. Иска се спешна реакция на ЕС и други органи на институциите по света, така че временните институции незабавно да спрат нарушаването на споразумението за регистрационните номера и да позволят свободно движение.

2. Искане за безусловно и спешно формиране на КСМ. Това е абсолютна предпоставка за всички следващи стъпки в диалога.

3. Албански и полицейски сили в Прищина присъстват незаконно. От днес ще поискаме изтеглянето на тези части от всяко място.

4. Държавата Сърбия не е участвала във вземането на решението да не участва в изборите и няма да се противопостави на Сръбската листа и всички други, които са взели решението да не участват в изборите. Ще поискаме изборите да се проведат след сформирането на ССМ.

5. Република Сърбия ще предприеме всички икономически и политически мерки, за да осигури нормалното функциониране на гражданите в Косово и Метохия.

Ще трябва да се говори с албанците

"Винаги ще трябва да говорим с албанците. Не разбирам лудостта в Прищина. Защо го правите, ако причината не е провокация и създаване на по-голям конфликт. Не разбирам и малтретирането на хората в линейките, търсенето на оръжия. Затова се опитваме да решим безброй проблеми, но не е лесно и просто", каза Вучич.

"Трябва да продължим да говорим и да имаме професионални и отговорни отношения. Американците са професионалисти, за разлика от някои други "експерти", подчерта той.

Вучич: Косовските сърби са ядосани на Прищина и международната общност

Вучич: Косовските сърби са ядосани на Прищина и международната общност

Белград коментира конфликта преди изборите на 23 април в Косово