Президентът на Сърбия се закани да защити закона и реда в страната. Той се обърна към нацията в телевизионно обръщение, след като вчера недоволни граждани щурмуваха националната телевизия в протест срещу авторитарното му управление, информира АП.

Докато Александър Вучич даваше пресконференция в сградата на президентството в центъра на Белград, хиляди демонстранти се събраха пред институцията с искане оставката на държавния глава.

Протестиращи блокираха централния вход на президентството. Вучич е блокиран и не може да напусне резиденцията. Впоследствие Вучич успя да напусне сградата.

Преди това те успяха да разкъсат полицейския кордон до резиденцията.

"Няколко хулигани, водени от един от лидерите на Съюз за Сърбия, Бошко Обрадович, атакуваха полицаи...Те физически нападнаха полицаи, докато се опитваха да пробият кордона", обяви сръбското вътрешно министерство.

Вучич готви обръщение към сръбския народ

Вучич готви обръщение към сръбския народ

След нахлуването в обществената телевизия вчера

Съобщава се за напрежение между силите за борба с безредиците и протестиращите. Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите, които се заканиха да организират човешка верига около президентството, за да попречат на Вучич да напусне сградата.

Тълпата скандираше "Той е свършен!". Подобен протестен лозунг беше използван и през октомври 2000 г. срещу бившия сръбски лидер Слободан Милошевич.

Снимка 412728

Източник: ЕПА

По време на обръщението си Вучич повтори, че лидерите на опозицията са "фашисти, хулигани и крадци".

"Няма да има повече насилие. Сърбия е демократична държава, държава на закона и реда. Сърбия знае как да отговори", закани се сръбският лидер.

"Ако те проникнат тук, ще ги чакам", каза Вучич, който се опита да омаловажи броя на протестиращите. Според него само 1000 души са се събрали.

Протестите в Сърбия продължават
Обновена

Протестите в Сърбия продължават

В Белград искат оставката на правителството

Снимка 412729

Източник: ЕПА

"Те мислят, че имат право, 1000 от тях, да решават съдбата на страната", обяви държавният глава.

РИА Новости съобщава, че протестиращите се опитват да проникнат в президентския дворец.

Според Вучич има много шум, защото фашистът Обрадович и олигарсите Джилас и Йеремич се опитват да поемат властта. Президентът има предвид опозиционните лидери Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович.

Няма да допуснем насилие, онези, които нарушават закона, ще отговарят, закани се Вучич.

Снимка 412727

Източник: ЕПА

Полицията изведе стотици хора, включително опозиционни лидери, които щурмуваха държавната телевизия, тъй като била изключително пристрастна.

Това е първият голям инцидент след месеци на мирни протести срещу Вучич. Демонстрантите настояват за оставката му, организиране на честни избори и свободни медии. Протестите започнаха след побой над опозиционен политик през ноември. Вучич обеща да изведе Сърбия до членство в ЕС.