Сръбският президент Александър Вучич отговори на решението на администрацията на австралийския премиер Скот Морисън да депортира Новак Джокович, като повтори твърдението си, че Австралия е извършила "лов на вещици" срещу Джокович, след като отнетата виза бе потвърдена със съдебно решение в неделя, което сложи край на жалбата му да остане в страната, пишат руските медии и РТ.

"Тези, които смятат, че са показали някакви принципи, са показали, че нямат принципи", каза Вучич, като твърди, че Джокович е бил подведен, че ще му бъде предоставено медицинско освобождаване да играе в турнира неваксиниран, защото дал положителна проба за вируса през декември 2021 г.

"Те малтретираха един тенисист в продължение на десет дни, за да му предадат решението, което знаеха от първия ден... Тогава започна тормозът, ловът на вещици срещу един човек и държавата. Срещу Новак те искаха да покажат как работи световният ред и как могат да действат срещу всеки. Третиран е като масов убиец".

"В Сърбия процентът на ваксиниране е по-висок, отколкото в страни от ЕС", каза Вучич, като посочи България като пример за нация с ниски нива на ваксинация, докато нарече съдебния аргумент "безсмислен". Цифрите подкрепят твърдението на президента, че процентът е по-висок, почти 60% от сърбите са ваксинирани, където има повече от 13 000 смъртни случая, свързани с Covid.

"Видяхте безсмисленото съдебно производство колко много лъже обвинението. Те просто лъжат. Те казват, че в Сърбия има под 50 процента ваксинирани хора... Говорих с Джокович и му казах, че нямаме търпение да го видим", добави Вучич. "Казах му, че винаги е добре дошъл в Сърбия".

Морисън се обърна към изявленията, направени от сръбското посолство в Канбера миналата седмица, като каза, че граничните правила не са "наложени срещу нито една страна или отделно лице". "Няма някаква конкретна позиция по отношение на Сърбия. Всъщност Сърбия беше добър приятел на Австралия и предостави много силна подкрепа, особено по въпросите на сигурността в световен мащаб - и ние високо ценим това".

"Това е много специфичен случай, който се занимава с едно лице и законите за суверенните граници на Австралия и тяхното справедливо прилагане". Джокович е депортиран, защото е риск за общественото здраве.

Джокович изгуби, депортират го с единодушно решение на съда
Обновена

Джокович изгуби, депортират го с единодушно решение на съда

Австралия не иска тенисиста, отменят визата му