Натоварен ден в съда в Австралия, където съдиите слушаха повече от четири часа спорове, докато Новак Джокович се бореше да остане в страната, пише БиБиСи. 

Джокович ще бъде депортиран от Австралия, след като загуби жалбата си срещу отмяната на визата му. Съдиите единодушно отхвърлиха жалбата му. Осъден е и да заплати разноските по въззивната жалба.

Той е изправен пред тригодишна забрана за влизане, освен при определени обстоятелства, които могат да включват "необходими обстоятелства, които засягат интересите на Австралия". Джокович сега не може да защити титлата си на Australian Open в Мелбърн. Той трябваше да изиграе първия си мач в понеделник.

По време на съдебното заседание в неделя пред тричленен състав, защитата на Джокович безуспешно аргументира, че мотивите, дадени от правителството, са "невалидни и нелогични".

Джокович е в хотел за задържане за имиграция в Мелбърн, същото място, където бе отведен след като визата му за първи път бе отменена след пристигането му на 6 януари.

По-рано министърът на имиграцията Алекс Хоук анулира визата на Новак Джокович в петък, тъй като той представлява обществен риск за "здравето и реда" на австралийската нация.

Адвокатите на Джокович оспориха решението пред трима съдии във Федералния съд на Австралия. В съда правителството заяви, че Джокович представлява обществен риск заради позиция против ваксинацията. Те твърдят, че той е "икона" за антиваксъритеAдвокатите на Джокович твърдят, че има малко доказателства в подкрепа на тази характеристика. Тенисистът - който бе върнат в ареста в събота - бе пуснат на неразкрито място днес, за да гледа изслушването.

В неделя се решава сагата с Новак Джокович

В неделя се решава сагата с Новак Джокович

Тенесистът ще бъде изслушан от съдия

Привържениците на Джокович от шумна подкрепа изведнъж млъкнаха пред съдебната зала при обявяването на решението. Фен коментира, че лятото й ще бъде "празно", без Джокович, който да играе в Мелбърн.

Премиерът на Австралия Скот Морисън приветства "решението да запазим границите си здрави и да пазим австралийците в безопасност".

"Австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и с право очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен", каза той.

Има много обществен гняв в Австралия заради опита на играча да влезе в страната неваксиниран. Федералното правителство многократно е казвало, че хората трябва да спазват строгите закони, за да се справят с пандемията, и че никой не е "над закона".

Първоначално Джокович получи медицинско освобождаване за влизане в Австралия от два различни независими здравни панела - единият поръчан от Tennis Australia, другият от правителството на щата Виктория - след което бе обявен положителен тест за коронавирус в средата на декември.

Австралийските гранични сили обаче го задържаха на 5 януари за това, че не отговаря на федералните изисквания за коронавирус. По-късно съдия отмени това решение, но правителството се намеси миналия петък, за да отмени визата отново, заявявайки, че това е в обществен интерес.

Въпреки че Джокович не е ваксиниран срещу Covid-19, той не е насърчавал активно антивакс дезинформацията, но антиваксърите използват хаштага IStandWithDjokovic в социалните медии.

В изявлението си в неделя Джокович каза, че се чувства "неудобно" от фокуса, поставен върху него, заради спора с визи. "Надявам се, че сега всички можем да се съсредоточим върху играта и турнира, който обичам", каза той.

"Изключително съм разочарован от решението на съда да отхвърли молбата ми за решението на министъра да анулира визата ми, което означава, че не мога да остана в Австралия и да участвам в Australian Open", каза Джокович. "Уважавам решението на Съда и ще сътруднича на съответните органи във връзка с моето напускане от страната".

FT: Джокович показа, че не можем да премахнем антиваксърите - но можем да ги съдим

FT: Джокович показа, че не можем да премахнем антиваксърите - но можем да ги съдим

Това не е спортен проблем, а обществен, хора като Джокович трябва да олицетворяват безграничната човешка глупост