Западът подцени Балканите. Така коментира сръбският президент Александър Вучич Македония след проведения вчера референдум, предаде МИА. 

Той направи изявлението по време на посещението си в Москва. 

По думите му, правят се опити за натиск над страните от региона, докато се постигнат набелязаните цели. Държавният глава предупреди Европа да бъде по-отговорна. 

Няма да се месим на Македония, подчерта сръбският президент. Още с идването си на власт, бившият ултранационалист даде заявка за добри съседски отношения, както и партньорство както с ЕС, така и с Русия. 

91% подкрепиха името „Северна Македония” при ниска активност от 36%
Обновена

91% подкрепиха името „Северна Македония” при ниска активност от 36%

903 169 гласа ( 50% + 1) са необходими за валиден референдум

Уважаваме споразумението между Гърция и Македония, каза още той. 

Изключително ниска избирателна активност на историческия референдум за промяна на името на Македония. Въпреки че 91,48% ( 605 016 души) гласуваха на проведеното вчера национално допитване дали да бъде сменено името на страната на "Северна Македония", до момента едва 36,87% (661 393 гласа) от имащите право на глас македонци са гласували при 98,61% от преброените бюлетини.

5,64% (37 312 души) са гласували "против" на въпроса "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция".

Право на глас имаха 1 806 336 души.

903 169 гласа ( 50% + 1) са необходими за валиден референдум.

Според някои ниската избирателна активност е политически удар върху премиера Зоран Заев, който много разчита на консултативния референдум.

През юни Заев и гръцкият премиер Алексис Ципрас постигнаха споразумение за преименуване на Бивша югославска република Македония на Северна Македония. В замяна Гърция обеща да позволи на страната да се присъедини към НАТО и ЕС.