Десетки полети на индонезийския остров Бали са отменени заради вулкана Агунг, който бълва дим и пепел на няколко километра височина, съобщиха властите, цитирани от АФП.

Снимка 325712

Източник: ЕПА

Хиляди туристи са блокирани заради отменените полети.

Вече трети ден през тази седмица вулканът е активен. Агунг бълва дим и пепел на височина 4 000 метра, което доведе до отмяната на най-малко 28 полета до и от острова, съобщи говорител на летището в Бали.

Но ще продължи обслужването на по-голямата част от полетите, според информация на АП, тъй като пилоти са оценили, че ситуацията е безопасна за летене.

Снимка 325711

Източник: ЕПА

Центърът за наблюдение на вулканите на Индонезия обяви червен код, предупреждавайки самолетните компании, че е възможно вулканът да изригне със значително количество пепел в атмосферата. Но летището Ngurah Rai остава отворено.

Говорител на летищните власти поясни, че решението за отлагане или промяна на полетите се взема индивидуално от всяка самолетна компания.

Опитваме се да направим летището колкото е възможно по-удобно за засегнатите пътници. Към момента сме отворили специални стаи, за да може засегнатите да разопаковат багажа си, а също така сме предоставили и развлекателни видеопрограми, поясни говорителят.

Най-малко 2000 пътници са засегнати от промяната на полетите, предимно туристи от Австралия.

Снимка 325710

Източник: ЕПА

Няколко вътрешни полета също са отменени.

През 1963 г. вулканът изригна и отне живота на близо 1 600 души.

Той се събуди през септември и властите обявиха най-високата степен на тревога, принуждавайки 140 000 души да се евакуират.

Вулканичната активност спадна в края на октомври и много хора се завърнаха по домовете си, като нивото на опасност бе понижено до втората най-висока степен.

Във вторник Агунг принуди 25 000 души да потърсят укритие. Властите призовават живеещите в радиус 7,5 километра от планината да се евакуират.

Агунг е един от повече от 120 активни вулкана в Индонезия.