Вулкан на испанските Канарски острови продължава да изхвърля лава в петък, пет дни след изригването си, съобщиха властите, цитирани от АП.

Лавата е унищожила почти 400 сгради в Ла Палма, включително много домове от западната страна на острова с 85 000 души, се посочва в програма за наблюдение на Европейския съюз.

Лавата се простира на 180 хектара и е блокирала 14 километра пътища.

Правителството на остров Ла Палма заяви, че официалните лица са регистрирали 1130 земетресения в района през последната седмица, когато вулканичният хребет Кумбре Виеха се разтърси от взривове от разтопена лава.

Експлозиите изпращат пепел до 4500 метра във въздуха, съобщиха от Guardia Civil Police. Местните власти съветват хората да се предпазват от пепелта с маски за лице.

Двете реки с лава продължават бавно да се плъзгат по склона, като експертите се чудят дали ще да покрият останалите около 2 километра до морето поради забавянето на напредването.

Един от потоците лава почти е спрял, а вторият се движи с между 4 и 5 метра на час, съобщава Guardia Civil.

И двата потока лава са високи поне 10 метра в предната си част и разрушават къщи, земеделска земя и инфраструктура по пътя си.

Учените казват, че потоците лава могат да продължат седмици или месеци.

Властите не съобщават за жертви от изригването. Учените са наблюдавали вулканичната активност и предупредиха за евентуално изригване, което позволи на 7000 души да бъдат евакуирани навреме.

Изригването на вулкана на Канарите може да продължи 3 месеца

Изригването на вулкана на Канарите може да продължи 3 месеца

Предстоят опасности за жителите, включително земетресения, потоци лава, токсични газове, пепел и киселинни дъждове