Вулканично изригване на Канарските острови в Испания не показва признаци на приключва и след 85 дни, рекорд за най-дълго изригване на Ла Палма, съобщава АП.

Изригването нараства и отслабва, откакто за първи път започна да изхвърля лава на 19 септември. Оттогава разруши почти 3000 сгради и принуди няколко хиляди души да напуснат домовете си.

В неделя, след няколко дни на ниско ниво на активност, вулканът Кумбре Виеха внезапно оживя отново, предизвиквайки силни експлозии и изхвърляйки огромен облак пепел високо в небето.

Учените казват, че вулканичните изригвания са непредвидими. Първоначално испанските експерти казаха, че изригването на Ла Палма може да продължи до три месеца.

Мариано Ернандес, висшият правителствен служител на острова, описа вулкана като "стабилен" през последните дни.

"Факт е, че всички ключови показатели са ниски", каза той пред испанската обществена телевизия RTVE. "Но учените не могат да кажат точно кога може да приключи."

Той каза, че експертите продължават да измерват броя и магнитуда на земетресенията в района и нива на серен диоксид.

От събота до неделя властите регистрираха 24 земетресения, но нито едно не беше усетено от местните хора.

Въпреки щетите, няма наранени или смъртни случаи, пряко свързани с изригването. Голяма част от площта, покрита от реките от лава, която се излива в морето, е земеделска земя.

Животът продължава до голяма степен нормално в по-голямата част от Ла Палма, където част от югозападната страна е най-силно засегната.

Вулканичните Канарски острови, които са любимо място за почивка за европейците, се намират край северозападния бряг на Африка.

Кумбре Виеха изригна с нова сила

Кумбре Виеха изригна с нова сила

Гигантски фонтани от лава, газ и пепел...