САЩ вече разполагат с тайна високоточна ракета, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Медията уточнява, че ЦРУ и Пентагонът поне два пъти са използвали нова ракета, но са запазили нейното съществуване в тайна. Става дума за модификация на ракетата Hellfire.

Новата ракета носи името R9X. Тя има инертна бойна глава, която не експлодира, но изхвърля метален снаряд с тегло около 45 кг. Така, с помощта на R9X, можете да убиете целта, без да навредите на стоящите наоколо хора и собственост, обяснява "Уолстрийт джърнъл".

Има и друг вариант на R9X. В този модел ракетата носи пръстен от шест дълги остриета и ги застрелва секунда преди сблъсъка. Някои експерти наричат ​​R9X "бомба - нинджа".

Според в. "Уолстрийт джърнъл", една от причините за развитието на тази ракета е, че терористите са се адаптирали към въздушните удари на военновъздушните сили на САЩ и са започнали да се крият сред големи групи цивилни. Създаването на ракета започна през 2011 г., по време на председателството на Барак Обама, който изтъкна необходимостта да се избягват цивилни жертви в резултат на въздушни удари в Афганистан, Пакистан, Ирак, Сирия, Сомалия и други страни.

Информирани източници разкриват, че тайната ракета е била една от опциите за ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

През януари 2019 г. в Йемен е убит терорист Джамал ал-Бадауи, един от участниците в нападението срещу американския разрушител "Коул". При атаката загиват 17 американски моряци. В допълнение, R9X е бил използван през 2017 г. в операцията за елиминиране на Ахмад Хасан Абу Хаир ал Масри, който е смятан за "номер две" в "Ал Кайда". В същото време един от източниците на вестника твърди, че ракетата е била използвана поне шест пъти.