Бившият директор на ФБР Джеймс Коми сравни унищожителното въздействие на президента Доналд Тръмп върху Америка с ядрената авария в Чернобил през 1986 г., информира "Таймс ъв Израел".

В интервю за "Гардиън" Коми коментира, че САЩ винаги са имали "радиоактивна смесица" от насилие, но е държана под контрол от стабилна постройка (закона) и пръти (културните очаквания).

Джеймс Коми: Доналд Тръмп не трябва да бъде съден след края на мандата

Джеймс Коми: Доналд Тръмп не трябва да бъде съден след края на мандата

Коми бе уволнен от Тръмп през май 2017 г.

"Това, което Доналд Тръмп направи през последните пет години, бе атака по постройката отвън за отслабване на основите й", изтъкна Коми пред британския вестник.

"Това извади контролните пръти, и това е рецепта за ядрена катастрофа, за изтичане на радиация. Това видяхме в Капитолия, нашия Чернобил, когато грозното радиоактивно насилие и расизмът в Америка експлодираха пред погледа на обществото", подчерта Коми.

Бившият директор на ФБР, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 г., се "отвратил" на 6 януари "да гледа атака буквално и символично в сърцето на нашата демокрация", но останал изключително изненадан и ядосан защо Капитолия не е била защитена.

Според него провалът е сравним с този по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Както преди 20 г. бе направено, той предлага да се сформира специална комисия, за да се установят пропуските и повече да не се повтаря.

По думите му Републиканската партия трябва да бъде "унищожена или променена". Той се надява скоро да настъпи раздялата между поддръжниците на Тръмп и тези хора, които искат да се опитат да изградят отговорна консервативна партия.