Десетки американски ядрени оръжия, съхранявани в турска военновъздушна база до Сирия, са под риск да бъдат откраднати от „терористи или други враждебни сили”, алармира институт във Вашингтон, цитиран от „Франс прес”.

САЩ държат около 50 ядрени бомби в базата „Инджирлик” в Южна Турция, която се намира на около 110 километра от границата със Сирия.

Въпросът за сигурността им отново беше повдигнат след неуспешния опит за преврат в Турция, при който турски командир в базата беше задържан заради участие в пуча.

Не може да се отговори на въпроса дали САЩ могат да поддържат контрол над оръжията в случай на граждански конфликт в Турция, отбелязва в доклад базираният във Вашингтон институт Център„Стимсън”, който работи по проблемите на мира.

Военновъздушната база е важна за водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Ирак и Сирия заради стратегическото й разположение, което позволява използване на безпилотни самолети и бомбардировачи срещу групировката.

През март от Пентагона наредиха на семействата на американските войници и цивилният персонал в Южна Турция да напуснат региона заради проблеми с безопасността.

От гледна точка на сигурността рисковано е да продължи да се съхраняват около 50 атомни оръжия на САЩ във военновъздушната база „Инджирлик” в Турция, допълват от центъра.

Според института значителната охрана и мерки за сигурност не са достатъчни, за да се елиминира рискът.

В случай на преврат не можем да кажем със сигурност дали ще можем да поддържаме контрол, пояснява се още.

Авторите твърдят, че конкретно бомбите B61 трябва незабавно да бъдат изнесени от Европа. 180 бомби B61 има в Белгия, Италия, Германия, Холандия и Турция.

Пентагонът отказва коментар.