Бившият президент на Украйна Виктор Янукович обвини проевропейски протестиращи, че са започнали продължаващата 31-месечна война в Югоизточна Украйна, която взе живота на близо 10 хиляди души, съобщава "Франс прес".

Янукович е свидетел на процес срещу петима служители на разформированите сили за борба с безредиците "Беркут", които са обвинени, че са открили огън по невъоръжени хора по време на революцията през февруари 2014 година, която насочи бившата съветска република към Запада, допълва агенцията.

Самият Янукович пък беше обвинен в държавна измяна в Украйна, но той успя да избяга в Русия след кръвопролитията в Киев, при които загинаха повече 100 души.

Днешното изслушване в Киев беше проведено с видеоконферентна връзка, с помощта на която Янукович даде показания в южния руски град Ростов.

Той отрече, че е дал нареждане на "Беркут" да открие огън срещу протестиращите по време на тридневното насилие в центъра на Киев, при което загинаха също около дузина служители на полицията.

Бившият държавен глава започна свидетелските си показания с обвинения към "радикалните, които превзеха властта" и след това "започнаха подготовка за налагане на волята си върху народа на юг и на изток, който не беше съгласен с това, което се случи в Киев".

Той също обвини цивилни граждани, които са откраднали оръжия от вътрешното министерство и Службата за сигурност на Украйна преди да започнат да стрелят по полицията.

"И някои от хората просто дойдоха с ловни пушки", добави той.

Изслушването трябваше да се проведе в петък, но съдията го отложи за днес, след като националисти блокираха входа на затвора, където са държани обвинените полицаи.

Протестите започнаха през ноември 2013 година в отговор на оттегленото от Янукович решение да се подпише под споразумението за асоцииране с ЕС.

Виктор Янукович разпитван по дело за убийство на Евромайдана

Виктор Янукович разпитван по дело за убийство на Евромайдана

Янукович се явява като свидетел по случай

Между 18 и 20 февруари 2014 година загинаха 72 протестиращи на Майдана. 13 служители на полицията също загубиха живота си.