Бившият украински президент Виктор Янукович е сигурен, че зад разстрела на демонстрантите на киевския Майдан през февруари 2014 година стоят представители на сегашната власт на страната, пише РИА Новости.

Централният киевски площад - майдан "Независимост" бе зает от поддръжници на евроинтеграцията на 21 ноември 2013 година след изявление на правителството на Николай Азаров за прекратяване на подписаните споразумения за асоцииране с ЕС.

След това Майданът стана епицентър на противоборство на силоваците и на радикалистите, през февруари там загинаха десетки души. Сегашните киевски власти обвиняват за тези събития именно Янукович и неговите спецслужби.

"Аз съм твърдо убеден, че зад разстрелите стоят няколко сегашни високопоставени чиновници в Украйна, които се постараха щателно да заметат следите си. Но ако ситуацията се промени и в страната най-накрая започне истинско, обективно разследване - то може да намери и да докаже вината на убийците. Аз съм изключително заинтересован от това", каза Янукович в интервю за руската агенция.

Според него, към разстрелите на Майдана могат да се смятат отговорни секретарят на Съвета за национална сигурности и отбрана на Украйна Александър Турчинов, първият зам.-председател на Върховната рада Андрей Парубий, председателят на парламентарния комитет по въпросите на националната сигурност и отбрана Сергей Пашинский.

"Турчинов, Парубий и Пашинский са непосредствените участници в тези събития, които нито веднъж не са били привикани на разпит. Разбирам, че те консултират тези следователи: "Какво да правят", "Как да го правят" и т.н. За това не е случайно, че изчезнаха всички факти и доказателства - всичко, което можеше да бъде унищожено или иззето, вече е направено", смята бившият украински лидер.

Той опроверга информаицята, че за гибелта на хората са виновни бойците от украйнското звено "Беркут".

"Бойците "Беркут" се оказаха "крайни" в тази ситуация и бе удобно на тях да се припишат чуждите престъпления. Как мислите, ако по моя заповед "Беркут" разстрелваше протестиращите, то за почти две години в следствието нямаше ли да има факти, които потвърждават това?", запита Янукович.

Заявленията на властта за изчезнали или унищожени доказателства няма да издържат критиката. От 22 февруари 2014 година в Украйна вече те контролират всичко и ако доказателствата са изчезнали, то това е преди всичко, че е имало заинтересовани представители на сегашния режим. Никой вече не може да влияе!", смята Янукович.