Канцлерът на Германия Ангела Меркел и японският премиер Шиндзо Абе постигнаха съгласие двете държави да разширят сътрудничеството в сферата на отбраната и сигурността, информират ДПА и АФП.

Двамата лидери се договориха Токио и Берлин да споделят класифицирана информация в борбата с международната организирана престъпност и тероризма.

Снимка 404505

Източник: ЕПА

Лидерът на Германия заяви по време на двудневно посещение в Токио, че споразумението за свободна търговия между Япония и ЕС, което влезе в сила в петък, ще "изпрати важен сигнал на света".

Икономическото споразумение за партньорство покрива 1/3 от световната икономика.

"Докато протекционизмът продължава да се разпространява по света и Великобритания се насочва към напускане на ЕС, ролята на Япония и Германия става все по-важна", отбеляза Абе пред журналисти след среща с Меркел.

Абе обяви, че двете страни ще си "сътрудничат тясно за поддържане и укрепване на свободна и отворена икономическа система".

Снимка 404506

Източник: ЕПА

Германският канцлер поясни, че иска да подсили германско-японските икономически и научни връзки. Те няма да започнат от нулата, изтъкна тя, а могат да разширят ангажимента на 450-те германски компании, които вече работят в Япония.

Лидерите на двете държави обсъдиха и агресивността на Китай в региона, ядрената програма на КНДР и Брекзит.

Канцлерът предложи помощ на Токио за подготвянето на дневния ред на срещата на върха на Г-20 в Осака в края на юни.

Във вторник Меркел ще се срещне с император Акихито, който се оттегля от престола на 30 април - първата подобна абдикация за близо 200 г. Канцлерът ще се срещне и с престолонаследника Нарухито, който ще се възкачи на трона на 1 май. Меркел ще проведе среща и със студенти в местен университет. Програмата й завършва с посещение в компания, която се е съсредоточила върху използването на изкуствен интелект.

Канцлерът е придружаван от германския бизнес.

Япония е ключов търговски партньор на Германия. Търговският обмен е бил в размер на 42,5 милиарда евро през 2017 г. в сравнение 37,2 милиарда евро през 2015 г. Япония е вторият най-голям търговски партньор на Германия в региона след Китай.