Япония и Южна Корея пред дипломатически сблъсък. Южнокорейският президент Мун Дже-ин отхвърли като неработещо сключено през 2015 г. споразумение във връзка със сексуалното робство по време на наложената от Япония окупация преди и по време на Втората световна война, пише "Гардиън".

Мун отбеляза в съобщение днес, че в споразумението има "сериозни пропуски" и то "не може да разреши" дългогодишния спор за "жените за утеха" - евфемизъм за десетки хиляди жени и момичета на Корейския полуостров, които принудително са обслужвали японските войници в бордеи преди и по време на Втората световна война.

"Това е в сблъсък с установения универсален принцип от международната общност за уреждане на исторически спорове и преди всичко е политическо споразумение, което изключва самите жертви и граждани", коментира Мун споразумението от 2015 г., цитиран от новинарската агенция "Йонхап".

Според него казусът с "жените за утеха" не може да бъде разрешен с това споразумение.

Вчера специална група към правителството на Южна Корея обяви, че споразумението, в което е заложено Япония да компенсира оцелелите, не е взело под внимание чувствата на насилваните южнокорейки.

Това пък предизвика гневен отговор от страна на външния министър на Япония Таро Коно, който предупреди, че двустранните отношения ще бъдат "безконтролни" и "неприемливи", ако Сеул спре да изпълнява споразумението, в което двете страни обещават окончателно да разрешат спора.

Според сделката от 2015 г., под която са се подписали настоящият японски премиер Шиндзо Абе и бившият президент на Южна Корея Пак Гън-хе, Япония се извини на оцелелите жертви и ги компенсира с фонд от 8,8 милиона долара. Но Мун Дже-ин намекна, че е готов да предоговори споразумението. Той на няколко пъти подчерта, че споразумението не се подкрепя от южнокорейския народ.

Правителството на Южна Корея излезе с позиция, че спорът не е окончателно решен, защото искането на жертвите за официална компенсация от Япония не е включено в споразумението.

Двете страни също така имат разногласия за точния брой на жените, които са били насилвани от японците по време на колониалното управление на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г. Активисти твърдят, че около 200 000 жени, предимно корейки, но също китайки и други азиатки, са били принудени да работят в бордеи между 1932 и 1945 г.

"Йонхап" отбелязва, че 36 от 47-те оцелели, които са били още живи при подписването на споразумението през декември 2015 г., са получили или се планира да получат пари от японския фонд за обезщетение.