"Токио Електрик Пауър" може би ще трябва да изхвърли радиоактивната вода от разрушената атомна електроцентрала "Фукушима" в Тихия океан, тъй като компанията е напът да изчерпи капацитета си за съхраняването й. Това съобщи японският министър на околната среда, цитиран от "Ройтерс".

"Токио Електрик Пауър" е събрала над 1 милион тона замърсена вода от охладителните системи, които са били използвани за предотвратяване на топенето на горивните ядра при аварията в АЕЦ-а през 2011 г.

Единственият вариант е (радиоактивната вода) да се източи в океана, където да се разреди, обясни японският екоминистър, уточнявайки, че това е неговото лично мнение.

Яжте спокойно риба от Фукушима, призовават от Япония

Яжте спокойно риба от Фукушима, призовават от Япония

Няма проблем с рибните и морски продукти от Фукушима

В момента се очаква доклад от експертна комисия и преди да се предприеме каквото и да било, окончателното решение ще бъде обсъдено от цялото правителство.

От компанията обясняват, че не са в позиция да вземат решения по въпроса, но ще следват политиката на правителството, когато стане ясно неговото решение. Те посочват, че до 2022 г. ще имат капацитет за съхранение на опасната вода, но не уточняват какво количество ще трябва да бъде изхвърлено в океана след това.

Ако японското правителство даде зелена светлина за изхвърляне на радиоактивната вода в океана, това би разгневило Южна Корея, която миналия месец привика висш служител от японското посолство с искане за обяснение как ще бъде разрешен проблемът.

От Външното министерство на Южна Корея съобщиха, че са поискали от Япония "да вземе разумно решение по въпроса".

Отвориха плаж във Фукушима осем години след ядрената авария

Отвориха плаж във Фукушима осем години след ядрената авария

Деца и сърфисти влязоха във водата за първи път от 2011 г.