Японската икономика се сви с рекорден, дори по-лош темп през тримесечието април-юни от първоначално изчисления спад, съобщава АП.

Кабинетът заяви във вторник сезонно коригирания реален БВП на Япония със свиване на годишна база от 28,1%, по-лошо от показателя 27,8%, през миналия месец.

Пандемията при която хората си остават вкъщи, ресторантите и магазините са празни или затворени, пътуваният и туризмът рязко намаляха, вреди на всички световни икономики и много компании, но всичко това порази сериозно икономиката на Япония, зависима от износа.

Възстановяването на растежа ще бъде приоритет, тъй като страната се готви да избере нов лидер на мястото на премиера Шиндзо Абе, който подава оставка по здравословни причини. Гласуването сред членовете на управляващата партия се очаква следващата седмица.

Япония върви към предсрочни избори?

Япония върви към предсрочни избори?

Суга е фаворит за наследник на сегашния премиер Шиндзо Абе

Други данни, публикувани във вторник, показват, че паричните печалби се подобряват донякъде, а потребителските разходи и друга бизнес дейности се очаква да се възстановят след рязкото спадане, докато страната се опитва да постави под контрол пандемията.

"Въпреки това, данни показват, че растежът се бори да набира скорост, което предполага много постепенно и продължително възстановяване. Следователно краткосрочната перспектива остава предизвикателна", коментира "Оксфорд Икономикс".

Икономиката се свива със 7,9%, според ревизираните данни, от 7,8% в предварителните данни. Кабинетът заяви, че правителството е започнало да води съпоставими регистри през 1980 г. Предишният най-тежък спад от 17,8%, е през първото тримесечие на 2009 г. по време на световната финансова криза. Но последният спад се счита за най-лошия след Втората световна война.

Япония вече бе изпаднала в рецесия през първото тримесечие на тази година със свиване от 2,3% на годишна база. През последното тримесечие на миналата година имаше свиване със 7%. Ръстът беше нисък през юли-септември миналата година.

Вътрешното търсене се сви още повече през второто тримесечие на тази година, тъй като частните инвестиции спаднаха. Публичното търсене, движено от държавни разходи, също се представи по-зле, отколкото се очакваше.

Абе бе съсредоточил своите политики около поддържането на икономиката чрез супер лесно кредитиране и дерегулация. Подходът разчиташе най-вече на монетарни облекчения от централната банка и помогна да се сложи край на годините на дефлация, но така и не достигна устойчивите темпове на растеж, които Абе си бе поставил за цел.

Очаква се всички кандидати, които искат да го заместят да поддържат и продължат повечето от тези политики.

Япония отчете най-големия икономически спад от десетилетия

Япония отчете най-големия икономически спад от десетилетия

На годишна база свиването е 27,8% - най-голямото от 40 г.