Японска подводница посети Филипините за първи път от 15 години насам, което показва растящото военно сътрудничество между двете държави на фона на напрежението с Китай в Южнокитайско море, съобщава Ройтерс.

Една от най-новите и големи подводници от ВМС на Япония беше ескортирана от два японски разрушителя до бившата американска военноморска база Субик бей като част от тур в Югоизточна Азия.

Това просто е учение и основната задача е да се тренират офицерите”, каза капитан Хираоки Йошино от морските сили на Япония.

Нямаме послание към нито една страна, каза той и добави, че посещението има за цел да засили доверието между Япония и Филипините.

Китай има претенции почти към цялото Южнокитайско море. Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам и Тайван също имат претенции към акваторията.

Япония и Китай си оспорват острови в Източнокитайско море.

Токио засили присъствието си в Южнокитайско море, изпращайки повече кораби и самолети в съюзнически държави в Югоизточна Азия като Виетнам и Филипините.

В понеделник Филипините и САЩ започнаха военни учения, включително симулиране връщането на остров, превзет от въображаем враг в акваторията.

По-късно този месец Токио може да продаде на Манила три самолета TC-90.