Япония обяви серия от мерки за превенция на автомобилни катастрофи, причинени от възрастни водачи. Сред мерките са извънредни спирачки и забранена зона за автомобили около училищата. Те са приети след поредица от катастрофи, информира АФП.

Всеки четвърти на 80 и над 80-годишна възраст управлява автомобил всеки ден, показва ново социологическо проучване, представено от правителството. Това е едно от многото предизвикателства пред бързо застаряващото население на Япония.

Азиатската държава е разтърсена от няколко трагични инцидента с възрастни шофьори, врязали се в група ученици. Има подозрения, че възрастните водачи несъзнателно натискат педала на газта вместо спирачката.

През май автомобил се вряза в група деца в Западна Япония. Загинаха две деца, а други пострадаха. Месец по-рано 87-годишен мъж уби майка и тригодишната й дъщеря.

Премиерът Шиндзо Абе обяви пред кабинета след одобряването на плановете, че повече няма да губят време в гарантиране на безопасното придвижване на децата до училище.

Токио ще проведе инспекция за безопасността на пътищата до училищата до края на септември и ще насърчава използването на автомобили със специални устройства за спиране на движението им с цел избягване инцидентно натискане на газта.

Правителството също ще проучи "различни мерки", включително въвеждане на автономни автомобили. Националната полицейска агенция ще обмисли въвеждане на нова категория шофьорски книжки за възрастните хора, която ще им позволява да управляват само автомобили с извънредни спирачки.

Подробностите около тези мерки ще бъдат разкрити до края на март 2020 г., но властите са започнали да работят върху политики, които веднага влизат в сила.