Японска компания и Киотският университет съвместно разработват първите в света сателити от дърво до 2023 г., информира Би Би Си.

От компанията за дърводобив Sumitomo Forestry съобщиха, че са започнали проучването на растежа на дървото и използването на дървен материал в космоса.

Партньорството ще започне с експериментиране с различни видове дърво при екстремни условия на Земята.

Космическите отпадъци се превръщат във все по-голям проблем заради изпращането на все повече сателити около Земята.

Дървените сателити ще изгарят без освобождаване на вредни вещества в атмосферата или ще спестят падащи отломки на Земята.

Ние сме много разтревожени от факта, че всички сателити, които повторно навлизат в атмосферата на Земята изгарят и създават малки частици алуминий, които остават в горната част на атмосферата много години, коментира професор и астронавт Такао Дои от Киотския университет.

По думите му в крайна сметка това ще засегне околната среда на Земята.

Следващата фаза ще бъде разработване на инженерен модел на сателита, а след това ние ще произведем летящ модел, добави той.

Като астронавт Дои посети Международната космическа станция през март 2008 г. По време на мисията си той се превърна в първия човек, хвърлил бумеранг в космоса, който е бил специално проектиран за използване в микрогравитация.

Фирмата Sumitomo Forestry, която е част от Sumitomo Group, основана преди повече от 400 г., съобщи, че ще работи върху създаването на дървени материали, които ще бъдат изключително устойчиви при различни температурни промени и слънчева светлина.

Има близо 6000 сателита около Земята, според Световния икономически форум. Около 60% от тях не работят (космически отпадък).

Изследователската компания Euroconsult е изчислила, че 990 сателита ще бъдат изстрелвани всяка година това десетилетие, което означава, че до 2028 г. в орбитата на Земята може да има 15 000 сателита.