Япония се готви да разшири извънредните ограничения до още осем префектури, за да се пребори с нарастването на случаите на COVID-19, тъй като нарастват притесненията за напрежение върху здравната система в Токио, докато е домакин на Олимпиадата, съобщават "Ройтерс" и "Ал Джазира".

Планираният ход идва в четвъртък, тъй като коронавирусните инфекции нараснаха с безпрецедентни темпове, засенчиха летните игри и предизвикаха съмнения относно справянето на премиера Йошихиде Суга с пандемията.

В сряда Токио отчете рекордни 4 166 нови случая, докато в цялата страна новите случаи са над 14 000.

"Новите инфекции се увеличават с безпрецедентно бързи темпове", каза икономическият министър Ясутоши Нишимура пред група експерти, които разглеждат предложението за разширяване на ограниченията. "Не само в региона на националната столица, но започвайки от района Кансай и северния регион Канто, броят на новите инфекции се е увеличил в цялата страна на нива, които никога не сме виждали досега."

"Ситуацията на място е изключително тежка", каза той, добавяйки: "Виждаме клъстери, където рядко сме ги виждали преди, например в универсални магазини, фризьорски салони и училища."

Последните стъпки, които влизат в сила от неделя, означават, че над 70 процента от населението на Япония ще бъде под някакъв вид ограничения. Вече шест префектури, включително Токио, са в пълно извънредно положение, което ще остане в сила до 31 август, докато още пет са под по-малко строгите директиви.

Но експертите се питат дали стъпките, които са предимно доброволни, ще имат голям ефект, тъй като хората са уморени да остават вкъщи, дори когато се разпространява силно заразният вариант Делта.

Според Националния институт по инфекциозни болести от началото на този месец вариантът Делта е съставил приблизително 90 процента от новите случаи в региона Канто и 60 процента в района Кансай.

Последното разширение следва рязка реакция срещу плана на Суга да ограничи хоспитализацията на пациенти с COVID-19 до тези, които са сериозно болни и тези, които са изложени на риск да станат такива, докато на други се казва да се изолират у дома.

"Ситуацията в здравната система е тежка и е необходима спешна рамка", каза Масатака Иногучи, заместник -председател на Токийската медицинска асоциация, пред група от съветници в Токио.

Промяната в политиката има за цел да се справи с недостига на болнични легла, но критиците казват, че това ще доведе до увеличаване на смъртните случаи, тъй като състоянието на пациентите може да се влоши бързо.

Опозицията критикува политиката в парламента в сряда, като Акира Нагацума, бивш здравен министър и заместник-лидер на Конституционно-демократичната партия, я нарече "бедствие, причинено от човека".

В отговор на критиката Суга каза, че промяната е насочена към региони с нарастване на случаите на COVID-19, като Токио, и не е национална. Той обеща да обясни промяната и да потърси обществено разбиране.

Но реакцията е удар за Суга, чиито нива на подкрепа вече спаднаха до рекордно ниски преди състезанието за лидерство на управляващата партия и общите избори по-късно тази година. Проучванията показват, че много японци са против провеждането на Олимпиадата, докато страната се бори да ограничи пандемията и да ваксинира населението.

Суга и организаторите на Олимпиадата заявиха, че няма връзка между скока в случаите и игрите, които започнаха на 23 юли и ще приключат на 8 август.

Най-малко 270 души, акредитирани за игрите, са дали положителен тест от 1 юли, но експертите казват, че изглежда не е имало кръстосано предаване, тъй като "балонната система", създадена за разделяне на тези на спортното събитие и жителите на японската столица, действа.

Япония отчита общо 971 904 инфекции и 15 246 смъртни случая до момента.

Епидемиолог: Олимпиадата трябва да спре

Епидемиолог: Олимпиадата трябва да спре

Пандемията буди тревога в Япония